Det som inte sägs pratas om ändå!
ORGANISATIONSFÖRÄNDRING. Det kan aldrig bli för mycket information i samband med organisationsförändring – även när inget nytt finns att säga. Det är en viktig del av processen, menar Affi Kölevik.
”Det man inte säger, det pratar dom om ändå!” Känner ni igen er? Så är det, särskilt vid förändringar. Häromveckan var jag på ett seminarium som belyste just detta. Och det satte igång mina tankar.
Vi är precis inne i en förändringsprocess. Inte särskilt stor, men för några medarbetare blir det en hel del förändringar. Jag ska snart ha ett informationsmöte med dessa medarbetare och jag har varit lite fundersam på vad jag ska ta upp. Det har ännu inte framkommit så mycket konkret i den utredning som pågår.
En viktig del av ledarskapet
Seminariet gjorde mig dock lugn på den punkten. Det kan aldrig bli för mycket information! Att kommunicera och möta frågor – även då man inte har något nytt att berätta – är en betydelsefull del av förändringsprocessen och ledarskapet. Häri ingår att lyssna på medarbetares farhågor, att svara på alla frågor det går att svara på – och svara ärligt när det ännu inga svar finns att ge.
Medarbetarna är en så stor kugge i förändringen, så de måste få chansen att vara med. Det första skedet i processen – att förstå varför en förändring behövs – kan ofta vara det svåraste. För vissa medarbetare krävs många möten, och många tillfällen att få höra ”varför”.
Mycket annat är så klart viktigt för att lyckas med en förändring, till exempel en samlad ledning som driver mot samma mål samt mellanchefer som är välinformerade och delaktiga.
Tid för gemensam reflektion
Men tid för diskussion och bearbetning av informationen måste alltid finnas. Kanske är det småpratet på arbetsplatsen som avgör om förändringen kommer att lyckas eller inte? Kanske är det i fikarummet som det mesta tolkas och bearbetas? Det som inte sägs pratas om ändå!
Alltså: bäst att informera ofta och mycket, även när inget nytt finns att säga. Inget nytt under solen, jag vet. Men om jag, som tidigare jobbat strategiskt med förändringar, hamnade i tankefällan ”jag har ju inget att informera om”, så kanske Du också behöver påminnas om att informera även när inget nytt finns att säga?
Affi Kölevik
Senaste inlägg av Affi Kölevik (Se alla)
- Bra med konstruktiv kritik? Bullshit! - 2 september 2016
- ”Såg du inte att din medarbetare höll på att bränna ut sig?” - 10 juni 2016
- Du – din personals främsta förebild - 11 maj 2016
- Ledarskap vid hot och våld - 3 februari 2016
- Medarbetarna måste bidra till chefens arbetsmiljöansvar - 4 juni 2015
Tags: chefens ansvar, information, ledarskap, organisationsförändring