50 sätt att öka medarbetarnas engagemang: #11–20 – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

50 sätt att öka medarbetarnas engagemang: #11–20

Av den 2 december 2013 942 visningar
ENGAGEMANG & LEDARSKAP. Det absolut viktigaste för en ledare som vill skapa engagemang, är att synliggöra och fira medarbetarnas dagliga framgångar. Det skriver Tomas Bogren i andra delen av sin artikelserie.

fira framgångar

När vi tänker på framgång är det inte ovanligt att vi tänker i perspektiv av att ha uppnått långsiktiga mål eller gjort något större genombrott. Dessa framgångar är underbara, vi blir fyllda av energi, glädje och en tro på att vi kan klara allt. Vi är oslagbara.

Små framgångar värda att fira
Men framgång kan även vara att lyckas i det lilla. Det kan vara en programmerare som efter en veckas hårt arbete äntligen lyckas knäcka buggen som ställt till så stort problem. Det kan vara säljaren som lyckats boka in ett möte med en viss drömkund. Eller kanske du själv som lyckats hålla det där föredraget som du varit så nervös för.

Det gemensamma för dessa små framgångar är att de är av betydelse för oss. Och oavsett storlek på framgången, så fylls vi av motivation och engagemang när vi lyckas. Vi ser mer positivt på andra människor runt om oss och deras bidrag till organisationen, samarbetet flyter bättre, vi har större vilja att hjälpa varandra och dela med oss av vår kompetens. Framgång föder framgång.

Det absolut viktigaste för en ledare som vill skapa engagemang och energi bland medarbetarna är att synliggöra och fira deras dagliga framgångar i ett meningsfullt arbete.

Fler sätt för att öka engagemanget bland personalen?
Under fem veckor lyfter jag i en serie inlägg upp exempel på små men viktiga handlingar du kan träna på för att öka engagemanget bland dina medarbetare. Till slut kommer du att ha fått 50 sätt som du som ledare kan välja att agera på. Välj förslagsvis ut ett eller två tips per vecka och utför dessa så konsekvent du kan. Det är viktigt att det är något som ligger dig nära och kommer upplevas naturligt. Följ gärna upp genom att dagligen notera hur ofta du utfört just denna handling.

Vecka 2, råd 11-20:

  1. Se utmaningarna. Ta reda på vilka utmaningar medarbetarna har i sina liv just nu, uppmärksamma när de lyckats övervinna dessa. Då blir medarbetaren sedd, bekräftad och känner sig betydelsefull (måste inte vara arbetsrelaterat).
  2. Var tydlig med vem du är som ledare och chef. Berätta vilka värderingar du står för som person. Agera efter dessa, då blir det lättare att följa och respektera dig. Var konsekvent.
  3. Lär dig något nytt. Dina medarbetare är genier som har en enorm kompetens inom en rad olika områden. Välj ut ett område du vill få bättre kunskap inom, sök upp lämplig medarbetare och låt denne lära upp dig. Tacka för kunskapen.
  4. Var öppen med information kring verksamhetens förutsättningar (ekonomi, marknadsandel osv). Både positiv och negativ. Lär upp dem som inte förstår. Var beredd på att svara på frågor. Var ärlig i dina svar. Det skapar tillit, förtroende och engagemang och en förståelse för kommande utmaningar.
  5. Använd storytelling. Inför en punkt på era veckomöten, där ni går laget runt och alla ges möjlighet att svara på: ”Nämn något positivt som hänt under veckan som gick!” Medarbetaren väljer vad som är positivt, högt och lågt, allt är accepterat, inklusive privat. Syftet är tredelat: förutom att lära känna varandra bättre och att synliggöra era små positiva framgångar, handlar det om att verksamheten samlar på sig små stärkande berättelser om hur det är att jobba hos er, alternativt era kunders och leverantörers upplevelser av er.
  6. Bjud ut en medarbetare på lunch. Lyssna på vad hen har att säga. Låt hen styra samtalet. Fånga något som kom fram och agera på detta.
  7. Stäm av med dig själv. Gör det till en vana att inför varje handling/beslut ta en minut för att stämma av med dig själv: Ligger denna handling/beslut i linje med mina personliga prioriteringar? Är den i linje med mitt teams mål? I linje med vad organisationen står för? Ligger denna handling i linje med vad jag säger att jag står för?
  8. Hjälp till med målsättningarna. Ta tillsammans med medarbetaren fram tydliga, motiverande och utvecklande personliga utmaningar och mål. I första hand för personen, i andra hand för verksamheten. En stärkt person är alltid bra för verksamheten.
  9. Eliminera energitjuvar. Stötta en medarbetare att få bort eventuella ”energitjuvar” som begränsar individens möjligheter att framgångsrikt göra ett bra jobb.
  10. Fira! Hitta ert sätt att fira små men meningsfulla framgångar på. Ni kan göra som NASA och sätta på er gigantiska glasögon eller sabla en flaska. Oavsett hur ni gör, gör det på ert sätt!

Fotnot: Missa inte Mia Hultmans tidigare inlägg på samma tema: DET ska vi fira!

Tomas Bogren

Tomas Bogren

ManagementkonsultDialogue Sweden
Tomas är socialpsykolog med inriktning personal- och ledarutveckling och har under de senaste tio åren coachat ledare, medarbetare och ledningsgrupper inom både offentlig och privat sektor. Via det egna företaget Dialogue Sweden hjälper Tomas mindre företag att utveckla ett ledarskap som genererar en framgångsrik företagskultur.
Tomas Bogren
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny