Talent management enligt Erik Hamrén: ”Särbehandla alla!” – HRbloggen.se
Hem » talent management

Talent management enligt Erik Hamrén: ”Särbehandla alla!”

Av den 28 november 2013 942 visningar

Christian Albinsson och Erik Hamrén
Christian Albinsson träffade Erik Hamrén för att prata talent management.

TALENT MANAGEMENT. Bygg ett lag, särbehandla alla och utveckla med feedback. Det är några av ingredienserna i förbundskaptén Erik Hamréns recept på framgångsrika team.

Förbundskapten Erik Hamrén är chef över en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige, som inte ställer krav på högskolepoäng. Han tog över det svenska fotbollslandslaget efter Lars Lagerbäck och fick Zlatan Ibrahimović att spela i landslaget igen. Som alla vet lyckades inte drömmen att komma till VM i Brasilien – men Erik förefaller ha ett grundmurat stöd i laget.

Detta är Eriks recept för att skapa framgångsrika team:

» Bygg ett lag när du rekryterar
”Det handlar inte bara om att identifiera talang och ta ut de bästa fotbollsspelarna. Det handlar om att bygga ett fungerande lag. Spelare kan tas ut med motivet att de tillför gruppen något, trots att de inte tillför så mycket rent fotbollsmässigt. För mig är det otroligt viktigt att man har spelare och ledare som är beredda att ge någonting till gruppen.”

» Utveckla med feedback, feedback och feedback
”På vanliga arbetsplatser sker utvecklingssamtalen någon gång per år, i landslaget sker de efter varje viktig prestation. Vi får ju svar i form av ett resultat efter varje match, likaså får vi omedelbar feedback från medierna och supportrarna. Därför är det viktigt att jag har feedback-samtal med spelarna och att de själva får utvärdera sin prestation med mig som bollplank.”

» Särbehandla alla
”Jag har många gånger fått frågan om jag särbehandlar Zlatan. Jag brukar svara att jag särbehandlar alla. Jag behandlar alla människor olika, beroende på deras bakgrund och erfarenheter. Jag har lärt mig genom åren att spelarna ska användas till det som de är bra på. Så resonerade jag inte tidigare, då jobbade jag mer efter den traditionella svenska modellen.”

» Kultur med högt i tak
”Vi är många ledare i landslaget och för mig är det viktigt att bra och dåliga saker i organisationen lyfts fram direkt. Om det finns missnöje i gruppen kanske spelarna inte kommer direkt till mig i första hand. Därför har vi Marcus Allbäck som är Players Manager. Till honom kan spelarna vända sig för att ventilera saker utan att bli uthängda. Vårt arbete med en Players Manager är mig veterligen unikt, det är som en blandning av lagledar- och tränarrollen. Det konceptet borde fungera i näringslivet också.”

» Anpassa dig till talangmarknaden
”I fotbollsvärlden, precis som i näringslivet, är omsättningen på talanger stor. Våra föräldrar hade ett jobb livet ut, jag däremot har haft många olika arbetsgivare och mina döttrar kommer att ha ännu fler. Det är en tydlig trend i fotbollen att allt fler talanger ger sig ut i Europa som proffs eller blir ungdomsproffs allt tidigare. Att motivera och behålla talanger blir den stora konkurrensfaktorn i framtiden.”

Christian Albinsson

Christian Albinsson

Författare till "Guldklockans tid är förbi"
Christian är medgrundare av kommunikationsbyrån Oh My och arbetar som konsult i employer branding-frågor. Han har tidigare startat magasinen Metro Student och Metro Karriär samt skrivit böcker om hur 80-talisterna blev som de blev. Tillsammans med Gustaf Geterud har han skrivit boken Guldklockans tid är förbi: Så bygger du framtidens mest framgångsrika företag.
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny