Större risk för psykisk ohälsa hos inhyrda – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Större risk för psykisk ohälsa hos inhyrda

Av den 15 november 2013 942 visningar
ARBETSMILJÖ & HÄLSA. Bemanningsanställda drabbas inte bara av fler fysiska arbetsskador än andra grupper. De löper också högre risk att utsättas för psykosocial ohälsa.

Bemanningsanställda hamnar lätt mellan stolarna när det gäller arbetsmiljöansvaret. En ny kunskapssammanställning från Göteborgs universitet bekräftar det Arbetsmiljöverket redan sett: att inhyrda medarbetare löper högre risk att utsättas för arbetsmiljörelaterad ohälsa än andra.

psykisk ohälsaOtrygghet och brist på egenkontroll
Detta gäller både fysiska arbetsskador, där inhyrda ofta får bristfällig introduktion i branscher med riskfyllda arbetsförhållanden, och de psykosociala frågorna: trygghet i anställningen, beslutsmöjligheter och kontroll, karriärutveckling och organisationskultur.

En viktig förklaring till att bemanningsanställda löper större risk att utsättas för psykosocial ohälsa är att de inte känner sig trygga i sin anställning. De har också en lägre grad av självständighet och egenkontroll än andra anställda samt känner lägre arbetstillfredsställelse.

Ökat stöd och inkludering
Det behövs ett ökat stöd från bemanningsföretaget till den som är anställd, både organisatoriskt och socialt. Till exempel genom att ha regelbunden kontakt med sin chef och få stöd och hjälp även när man jobbar ute hos en kund, menar Tommy Isidorsson, docent vid Göteborgs universitet.

Men det krävs också att kundföretaget inkluderar de inhyrda på arbetsplatsen:
– Det gäller att motarbeta att det skapas en kärna av tillsvidareanställda och en periferi av inhyrda, säger Tommy Isidorsson.

Här finns hela rapporten »

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny