Så kopplar du lönesamtalet till affären – HRbloggen.se
Hem » strategisk HR

Så kopplar du lönesamtalet till affären

Av den 19 november 2013 942 visningar
AFFÄRSDRIVEN HR handlar om att koppla HR-strategin och de olika HR-processerna till företagets övergripande affärsstrategi. Här är ett skolboksexempel på hur detta görs i praktiken.

I en ledarkrönika i Aftonbladet berättar Fredrik Virtanen att han har varit på lönesamtal. Jag tänkte inte kommentera lönesamtalets vara eller icke vara i det här inlägget. Det jag fastnade för i artikeln var istället de kriterier som används på Aftonbladet för att avgöra hur mycket lönen ska höjas. Kriterierna var (utan inbördes ordning):

  • Måluppfyllelse enligt PU-samtal
  • Digital mognad
  • Kreativitet/initiativförmåga
  • Kunskap
  • Erfarenhet

Lön och belöningDet som sticker ut här är punkt 2 och 3. Om jag får gissa kommer dessa mål från Aftonbladets övergripande affärsstrategier. Med överhängande risk för att slå in öppna dörrar så har Aftonbladet varit i trycksaksbranschen och är nu med full kraft på väg in i den digitala branschen. Ska tidningen överleva måste medarbetarna bidra till och hänga med i utvecklingen. De behöver ta initiativ till att hitta nya sätt att skapa affärsmöjligheter i det digitala bruset.

Detta är – även om Fredrik Virtanen och några av hans kollegor invänder mot lönesamtalet och dess utformning och kanske till och med mot dess effekt att öka motivationen, vilket jag kan ha förståelse för – ett skolboksexempel på hur man kopplar lönesamtalet till affären.

Affärsdriven HR helt enkelt.

Siri Wikander
Siri Wikander är Director of People Growth hos en välkänd hotellkedja och har under flera år drivit bloggen Affärsdriven HR. Siri föreläste även under vårt seminarium Affärsdriven HR 2013.
Siri Wikander

@siriwikander

Jag kallas HR-profil. Jag tar det som en komplimang. Länk till mina krönikor i tidningen Chef: https://t.co/rShc1rLcse
Siri Wikander
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny