Dags för HR att bli färgblinda!
MÅNGFALD. Förutom att vi troligen har världens mest välutbildade taxikår, är Sverige sämst (!) bland alla OECD-länder på att anställa utrikesfödda. Det är hög tid för svenska arbetsgivare att bli färgblinda på riktigt!
Det var ett tag sedan jag bloggade om mångfald. Jag tycker egentligen inte att det ska behövas i ett välupplyst land som vårt år 2013. Men så läste jag i tidningen GT om vår högutbildade svenska taxikår. Och blev tvungen att skriva av mig.
Omöjligt att få jobb i sin bransch
Av 30 taxichaufförer som GT pratade med, visade sig 26 ha långa universitetsutbildningar från både sitt hemland och Sverige samt arbetslivserfarenhet. Ändå är det omöjligt för dem att få jobba som ingenjör eller civilekonom i Sverige. De är förvisade till städ-, pizzeria- och taxijobb. Jobb som de är överkvalificerade för.
GT:s Frida Boisen berättar om den irakiska elingenjören Jamal, som trots fem och ett halvt års universitetsstudier i Ryssland och två år på Chalmers, bara fått komma på en intervju. Och om Reza från Iran, som egentligen är civilingenjör:
Jag har sökt hundratals jobb, från ingenjörsjobb till enklare mekanikerjobb som jag är överkvalificerad för. Jag går in på arbetsförmedlingen varje dag. Det har jag gjort i tolv år. Men jag får inte ens komma på intervjuer. Nu är jag för gammal. Jag är 50 år. De stora företagen vill bara ha 25-åringar.
Utländska utbildningar och arbetslivserfarenhet räknas inte
Samtidigt skriker svenska arbetsgivare efter kompetent arbetskraft, särskilt ingenjörer.
Enligt forskaren Jonas Karlsson är en bidragande orsak till denna mismatch att arbetsgivarna inte litar på de utländska utbildningarna inom framför allt teknik och samhällsvetenskap. Dessutom räknas inte arbetslivserfarenhet från andra länder. Särskilt inte de utomeuropeiska.
Och just de utomeuropeiska invandrarna är de som har svårast att få jobb, enligt Migros rapport ”En arbetsmarknad för alla – så kan integrationen förbättras”. Medan Sveriges utrikesfödda i snitt har 82 procent av de inrikesföddas sysselsättningsnivå, ligger siffrorna för Somalia och Irak bara på 25 respektive 39 procent.
Sverige sämst av OECD-länderna
Hur står vi oss då i en internationell jämförelse? Jo, Sverige är sämst av alla 34 OECD-länder – världens rikaste industrinationer – på att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. Sämst!
Jag skäms över att vara svensk när jag läser detta. Och jag skäms över att tillhöra den yrkesgrupp som faktiskt har makt att påverka: HR.
Så jag vill med detta inlägg uppmana alla er HR-chefer, rekryterare, vd:ar och chefer att hörsamma Frida Boisens vädjan:
Jag önskar en sak av Sveriges arbetsgivare. Att vi här och nu lär oss av taxibranschen. Att vi bestämmer oss i dag. För att bli färgblinda på riktigt. I det ögonblicket kommer vårt land bli ett land som ger alla samma chans.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: arbetsmarknad, diskriminering, mångfald, rekrytering