Att överbrygga generationsskillnader – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Att överbrygga generationsskillnader

Av den 11 november 2013 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Hur skapar vi en arbetsplatskultur där samarbetet mellan generationer frodas? Jo, genom att låta det goda samtalet utgöra ett forum där våra gemensamma värderingar kan formas, menar Mia Hultman.

Det skrivs om dem, det föreläses om dem, det pratas om dem: Åttio- och nittiotalisterna i arbetslivet – eller som de beskrivs: utomjordingar som landat på våra kontor. Frågorna haglar: ”Hur ska vi hantera dem?”.

generationsskillnader

I mina ögon är de människor som alla vi andra, människor med samma behov och förväntningar. Självklart har de sin unika bakgrund som format dem. Men på arbetsplatsen handlar det inte om bagaget utan om vår gemensamma framtid tillsammans.

Det jag tror ruskar om oss mest är att denna generation utmanar våra värderingar och vår djupt rotade jantelag. Precis som Pippi Långstrump:

Det har jag aldrig provat tidigare,
så det klarar jag säkert.

Lydighetskultur och frimodighetskultur
Jesper Juul skriver om den äldre generationen, som vuxit upp med en för dem självklar ”lydighetskultur”. För denna generation väcker dagens frimodighet i skola, samhälle och verksamheter inte bara glädje utan också frustration. Han beskriver det som en kulturkrock som kan vara svår att hantera.

Frågan är hur vi skapar en miljö där samarbetet mellan generationerna blomstrar och vi kan ta vara på både ”frimodighetskulturen” och ”lydighetskulturen”? Juul menar att vi måste skapa forum som ger tid för samtal och reflektion.

Det goda samtalet
Jag är övertygad om att det i en framgångsrik organisation måste finnas utrymme för det goda samtalet, där allas åsikt tas på allvar. Ett samtal som kräver mod. Mod att låta samtalet få vara just vad det behöver vara, i just den stunden.

Igår kväll, ikväll, imorgon kväll, ja – varje kväll, samlar en indianhövding i Kanada sina bybor runt lägerelden. De samlas, sitter runt lägerleden och berättar händelser från dagen. På frågan ”Måste du inte förbereda dessa kvällar, tänk om ingen har något att berätta?” svarar han: “Trust the power in people”.

Lita på kraften
Idag har vi ingen lägereld, men vi har fortfarande kraften inom oss. Har du modet att skapa tid och rum för ”lägereldsstunden”, och låta den vara platsen där våra gemensamma värderingar utmanas och formas, målbilden förstärks och det finns tid att svara på frågan varför – ja, då får alla, oavsett ålder, förutsättningar att prestera på topp och vara stolta över sin insats på arbetet.

Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny