Vad kommer efter Ulrich? – HRbloggen.se
Hem » strategisk HR

Vad kommer efter Ulrich?

Av den 5 november 2013 942 visningar
STRATEGISK HR. HR-transformationen och Dave Ulrichs modell för strategisk HR har vid det här laget anammats av de flesta organisationer. Vad är då nästa steg? Siri Wikander siar om framtidens HR-fokus.

Stege - visionUlrich lärde oss att koppla affären till HR. Det finns numera en HR-direktör i de flesta börsnoterade bolagsledningar och vi blir allt duktigare på att knyta HR-aktiviteter till affärsmålen. Parallellt med detta har vi professionaliserat HR-processerna, startat digitala chefsstöd och telefonsupport dit ledarna kan ringa med sina frågor.

Nu har vi dock städat klart och frigjort tillräckligt med tid för att kunna komplettera våra dagliga arbetsuppgifter med mer långsiktiga HR-aktiviteter. Frågan är då vad som kommer härnäst?

Det är hög tid att fokusera på att långsiktigt bygga en företagskultur. Det gäller att få kulturarbetet att få genomslag på beteendenivå bland medarbetarna. Det betyder att ledningens syn på kärnvärden, ledarskap och medarbetarskap på ett djupare plan implementeras med affärsplanearbete, utvecklingssamtal, lön och belöning osv. Det betyder också att HR-processerna inte bara måste fungera var för sig utan även säga samma saker om och om igen så att det till slut sätter sig.

Ska man lyckas med detta så gäller det att skapa rörlighet inom HR. Det är därför fler och fler HR-avdelningar aktivt bygger bort stuprörslösningar med fasta titlar, avdelningar och ansvarsområden och istället låter HR-medarbetare ingå i olika projekt för att kompetens ska vandra runt. Några är till och med så vågade att de ser till att det finns IT, Ekonomi, Kommunikation och driftsnära kompetens i projekten.

Det tror jag är nästa steg efter Ulrich. Vad tror du?

PS. Vad som kommer efter Ulrich är en av de frågor vi kommer att diskutera under seminariet Affärsdriven HR den 27 november, där jag är en av föreläsarna. Hoppas vi ses!

Siri Wikander
Siri Wikander är Director of People Growth hos en välkänd hotellkedja och har under flera år drivit bloggen Affärsdriven HR. Siri föreläste även under vårt seminarium Affärsdriven HR 2013.
Siri Wikander

@siriwikander

Jag kallas HR-profil. Jag tar det som en komplimang. Länk till mina krönikor i tidningen Chef: https://t.co/rShc1rLcse
Siri Wikander
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

  • Elisabet A Baldvinsson skriver:

    Jag hoppas och tror att du gissar rätt. Ett lyckat och långsiktigt arbete med väl förankrade och genomtänkta värderingar är otroligt kraftfullt och engagerande för alla i ett företag.

    Det är viktigt att HR ser till att vara fortsatt nära businessen och verkligen förstår kärnverksamhetens utmaningar, både här och nu och långsiktigt, tror jag. Self-service för chefer och outsourcing av HR-processer som vi gör nu har säkert ett pris som vi ur ett HR-perspektiv kanske inte riktigt har sett vidden av ännu. Framåt tror jag att det gäller att orka hålla i förbättringsarbetet för det som åstadkommits hittills i Ulrichs anda, så länge som vi tror att det är det bästa arbetssättet.

    Det är alltid spännande att fundera över framtiden!

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny