Bakom varje framgångsrik ledare finns ett nätverk – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Bakom varje framgångsrik ledare finns ett nätverk

Av den 18 oktober 2013 942 visningar
LEDARSKAP. För ett framgångsrikt ledarskap krävs ett nätverk som ger stabilitet och låter dig fokusera på rätt saker. Fläta ditt eget nät som skyddsnät, fallskärm eller studsmatta, beroende på vad just du behöver!

Nätverk - ledare

För ett tag sedan träffade jag Lotta Sörenstam, som tillsammans med sin syster Annika befunnit sig i golfens världstopp under många år. Jag frågade henne vad som gör svenska golfare så framgångsrika och förväntade mig svaret ”disciplin, teknikkunskap och mycket träning”. Hennes snabba svar gjorde mig därför väldigt förvånad:

”Jag tror det är för att svenska spelare är bäst på att bygga nätverk. Mitt nätverk ger mig stabilitet och gör att jag kan fokusera på mitt spel. Det kan vara allt från en coach till fystränare, språkrådgivare, talarcoach, en bra kontakt på en resebyrå eller försäkringsbolag, vänner och anhöriga att förlita sig på. Det ser olika ut för varje spelare, men lämnas aldrig åt slumpen.”


Med det i bagaget funderade jag på hur vi bäst bygger nätverk för att kunna prestera på topp som ledare?

Vart är du på väg och vem tar du med dig?
För att kunna fläta ditt nät måste du först fråga dig vart du är på väg och vem du tar med dig. Var fäster du din blick i horisonten? Var är du när du är 60 år och vilka behöver du ha med på din resa för att kunna ta modiga steg utan att gå vilse?

Jag är övertygad om att flätningen av ditt nätverk måste ske kontinuerligt och anpassa sig efter omvärldens krav, dina förutsättningar och den situation du är i just nu. Själv har jag alltid haft en coach/mentor, men jag har valt att byta person utifrån vilken period i livet jag befinner mig.

För att få nätet riktigt starkt krävs flera trådar! Det är en uppgift som inte kan delegeras, bara du kan tänka ut och hantera ditt eget nätverk. Min rekommendation är: tänk brett för att få en trygg och stabil vardag.

Stöd dina medarbetare att konstruera sina nätverk
En annan viktig fråga är hur du som chef stöttar dina medarbetare att fläta sina nät? Det är stor skillnad mellan att råka ha någon vid sin sida och att ha valt att ha en person nära sig.

Tricket är att inte dela ut garnnystan med trådar, utan att ställa frågor som gör att dina medarbetare blir medvetna och själva väljer vilka trådar de behöver för att konstruera sitt nät.

Mina tips för ett starkt flätat nät:

 • Vem? Ta reda på vem du vill ska följa med på din resa. Dina värderingar ger dig svaret. Vad är viktigt för just dig?
 • Våga. Våga fråga den du vill ha med. Nöj dig inte med näst bästa.
 • Vidvinkel. Tänk brett. Vad behövs i ditt liv för att du ska kunna ta de steg du vill?
 • Lyft blicken. Unna dig att lyfta blicken och fylla på målbilden med färg och känsla. Gör det till en vana exempelvis när du tankar bilen, cyklar till tåget, fyller tvättmaskinen, plockar in varorna i kylen eller tar kvällspromenaden.
 • Inspirera. Inspirera dina medarbetare att binda sitt nät. Det gör ditt ledarskap starkare.
 • Värdera. Testa ditt nätverk med jämna mellanrum och värdera det utifrån vad som är värdefullt för dig. Byt ut den i ditt nät som inte längre ger den stadga och det stöd du behöver. Personen kan fortfarande vara lika fantastisk, men du kan ha gått in i en annan fas i livet.
Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

 • Anna Mindelöf skriver:

  Mia!
  Jag haller med Lotta, jag tror att dina framgangar till viss del kan bero pa vad du omger dig med för kompetens o vilken stöttning du har pa vägen. Men jag antar att Lotta utelämnade (kanske för att det är självskrivet i systrarna Sörenstams fall?) att utan den inre drivkraften o den egna motivationen, ditt eget varför sa spelar inte nätverk o närverk nagon jätteroll. Har du däremot klara malbilder o en stark inre motivation sa nar du dit du vill med bra stöttning. Skulle vilja höra mer om vad Lotta sa!

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny