Visionen ger oss helheten – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Visionen ger oss helheten

Av den 13 augusti 2013 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. I det dagliga arbetet fastnar vi lätt i detaljerna. En välförankrad vision hjälper oss att lyfta blicken, se helheten och sträva åt samma håll.

regnbåge - visionFör mig är en vision något som ska hjälpa oss att gå åt samma håll. Lite som en magnet. Jag brukar se visionen som slutet av regnbågen, vi vet att vi aldrig kommer dit men längtan och strävan att nå fram är stark.

Vikten av att ha en vision…
Den kraft som visionen eller drömmen besitter beskrivs bäst med Martin Luther Kings ord: ”I have a dream”. Med de orden fick han med sig en hel nation. Vad hade hänt om han istället hade sagt ”I have a strategy…”? Nej, vi behöver en vision: en dröm att attraheras av!

När vi är upptagna av att arbeta med detaljerna (målen), är det viktigt att vi samtidigt håller ett öga på de stora sakerna (visionen). Av helheten får vi kraft att se och bearbeta detaljerna. I vårt dagliga arbete är det lätt att hamna i detaljfokus. Trots stort engagemang har vi nog alla varit med om att vardagen ibland blir kraftlös. Att lyfta blicken och se helheten kan vara den medicin som behövs för att vi ska få tillbaka energin.

… och att förankra visionen i verksamheten
Men om visionen inte är ordentligt förankrad i verksamheten, kan den lätt uppfattas som något som bara ledningen har nytta av. Eller som ett par slumpmässigt utslängda ord på hemsidan som inte har något att göra med mig i min vardag. Det är synd, men det positiva är att det är enkelt att ändra på. Det krävs bara en ledare som vill och förstår värdet av förändringen.

Jag arbetade en gång med en ledare som valde att ha visionen som en stående punkt på agendan. På varje möte målade medarbetarna tillsammans upp och pratade om vad visionen betydde för dem. En annan ledare påbörjade sitt projekt med att släppa allt och fokuserade enbart på vad visionen hade för påverkan på teamet och för projektet.

Försäkringskassans vision lyder: ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning”. Vilken ynnest att som ledare få en stund med sina medarbetare och tillsammans med dem måla upp en bild av hur de bidrar till det. Vad innebär det när vi svarar i telefon? Vad innebär det i våra kundmöten? Vad innebär det när vi får kritik? Vad innebär det för mig och mitt agerande på våra möten? Vilka handlingar stärker vår resa dit?

Tanka kraft i helheten
Vår hjärna hämtar kraft från helheten. Kraften finns bland annat i hjärnstammen och en av nycklarna till att låsa upp och nå den kraften är att se helhet och sammanhang. Om visionen är ett sätt att se helhet och ge oss riktning, energi och detaljstyrning i vardagen, låt oss ta reda på vad vår egen vision är.

På mina föreläsningar frågar jag ofta: ”Vad är din vision?” Varje gång är det både förvånande och intressant att observera hur många det är som inte har tänkt igenom sin vision och hur ovanan att reflektera kring den lyser igenom. Mitt tips är att du tar chansen och frågar dina medarbetare vilken deras vision är. Fånga även stunden när du står vid spegeln och fråga dig själv samma sak.

Jag fick förmånen att besöka ett framgångsrikt internationellt företag. Företaget hade en framgångsrik historia, men vid ett tillfälle var de inne i en djup och allvarlig svacka. Koncernchefen berättade för oss att han vid det tillfället bad samtliga i verksamheten att ha fokus på tre saker:

  1. Visionen
  2. Värderingarna
  3. … och utifrån det: Hitta svaret till handlingarna

Dessa tre fokusområden blev enligt koncernchefen företagets vändpunkt. Alla bidrog och all kraft var koncentrerad åt samma håll.

Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny