Självförhärligande kandidater – HRbloggen.se
Hem » rekrytering

Självförhärligande kandidater

Av den 21 augusti 2013 942 visningar
REKRYTERING. Verksamhetschef Affi Kölevik har just nu fullt upp med nyrekryteringar, men börjar tröttna rejält på alla självcentrerade ansökningar. Håller du med henne?

Hög med ansökningar - rekryteringFörra veckan höll jag på att bli helt blasé på att läsa ansökningshandlingar. Och det får man absolut inte bli! Det är ju människor som lagt ner kraft och möda på att skriva dem. Kompetenta människor som är intresserade av att satsa sin framtida karriär hos mig, i den organisation där jag är chef. Då måste jag läsa med respekt!

Och jag tror att jag med hjälp av mitt team och bra rekryteringsverktyg lyckades i slutändan. 200 ansökningar till två olika tjänster resulterade i 15 kandidater som nu kallas till intervju.

Anpassa ansökan till arbetsgivaren

Vad var det då som fick mig att nästan tappa sugen? Dels finns ju en kategori sökanden som skickar iväg samma ansökan till många arbetsgivare, utan att anpassa den till respektive arbetsgivare. Dom går bort direkt. I en idéburen organisation som vår måste man ha lite lust att jobba hos just hos oss.

Men det var inte de ansökningarna jag tröttnade på. När de var bortsållade var det cirka 100 personer kvar. Kompetenta. Duktiga. Säkert massor av stjärnor i denna hög som skulle passa utmärkt hos oss och bidra med något som vi idag inte har.

Nej, det jag knappt orkade med – och som jag skulle vilja ha en diskussion kring – är: Varför skriver alla så otroligt mycket om hur fantastiskt duktiga de är och hur fantastiskt mycket bra de gjort? Och så lite om varför de vill jobba hos? Vad vi skulle vinna på att anställa just dem? Visst är det bra att de förmedlar vilka mål de har med sitt arbetsliv, men varför inte nämna vad det var i annonsen som fångade deras intresse? Eller vad på vår hemsida som de tyckte lät spännande?

Vem ska utveckla vem?

Jag blev uppriktigt less på alla med framåtanda, goda ledaregenskaper och med stor förmåga att entusiasmera andra – som vill ha jobbet för att det skulle gynna deras utveckling. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag är mån om min personals utveckling. Men just nu, när jag söker ny personal, är det för att hitta någon som kan hjälpa till att utveckla oss!

Så de personer vi nu har valt ut har lyckats kombinera vad de gjort hittills i livet med att beskriva varför de vill jobba hos just oss och vad de tror att de kan bidra med till vår organisation (och så stämmer de på den kravprofil vi ställt upp så klart). De kandidaterna vill jag träffa för en intervju!

Till övriga skulle jag vilja säga: Tänk på vem som läser din ansökan och hur den uppfattas! Att bara skriva om sina egna förträffligheter räcker inte. Tycker jag.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

 • Birgitta Möller skriver:

  Hej,

  Jättebra att du skriver om detta. Jag brukar citera min väninnan som tidigare rekryterat personal: ”What’s in it for us?” (vad skulle arbetsgivaren vinna på att anställa personen ifråga).

  Dvs, varför vill du jobba på just detta företag. Jag brukar också fråga om personen skall fundera på om vill ha jobbet för att få mat på bordet eller för att de verkligen verkligen vill jobba på just det företaget med just den typen av verksamhet. Och om de verkligen vill jobba på just företaget X vad är det i så fall som gör att de vill det?

 • Patrik Nordkvist skriver:

  Instämmer, går att dra paralleller till säljare som pratar på om sin produkt. Istället för att berätta om kundnyttan.

 • Helst anonym skriver:

  Jag upplever att din text till viss del saknar empati vilket förvånar mig lite då du ändå representerar ett fackförbund.

  Många arbetssökande lever i en stressad situation och arbetar hårt för att söka en försörjning eller bättre livskvalitet. De bevakar ett stort antal rekryteringssajter varje dag och skickar oräkneliga CVs och mail till rekryterare och företag varje vecka. Det skulle ju också kunna vara en bidragande anledning till att du inte för en personligt vinklad CV av varje sökande, för jag tror inte att alla 100 som du omedelbart ratade är självcentrerade.

  Mitt förslag är följande. Antingen fortsätter att konsekvent välja bort ansökningar som du tycker är allmänna och/eller självcentrerade. Se det positivt, det gör ju ditt jobb enklare om du kan följa någon form av ”naturligt urval”. Jag hoppas dock att du svarar de du väljer bort med någon form av personlig feedback som exv ”vi har i din ansökan tyvärr inte fått svar på varför du vill jobba hos oss eller vad du tror att du kan tillföra”. Då får de chansen att utveckla sitt CV och du kan leva som du lär ang. en mer personligt vinklad dialog.

  Alternativ två är ju lite mer hjälpsam. Nämligen att du redan i din rekryteringsannons skriver hur du vill att ansökningarna ska formuleras. Exempelvis ”utöver din arbetslivserfarenhet önskar vi att du beskriver varför just du vill jobba hos oss och vad du tror att du kommer att tillföra”. Gissningsvis får du då in ansökningar som bättre svarar på dina önskemål.

  Kanske skulle ni som fackförbund rentav erbjuda era medlemmar en kurs om hur man bäst skapar en CV?

  • Affi Kölevik skriver:

   Hej där,
   tack för dina synpunkter! Det var just utifrån all den tid som sökande lägger på sina ansökningar som jag började tänka på det här – ledsen att det lät som om jag saknar empati! Jag tänkte snarare på att ge tips så att sökningarna kan bli ännu bättre. Just i detta fall skrev vi i annonsen bla att vi ville ha sökande som delar våra värderingar tex. Jag hålller med dig att det som man söker bör framgå av annonsen annars är det inte lätt för den söknade. Jag hoppas jag kan ge lite tips utifrån hur det är att sitta ”på andra sidan” och läsa flera hundra ansökningar. Och vad gäller återkoppling så ger jag det till alla som ber om det. Men inte om det inte är önskvärt. Det är en lagom balans tycker jag.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny