En rekryterares förhållningssätt
REKRYTERING. Hur ska en rekryterare agera för att vinna kandidatens förtroende och därmed uppnå bästa möjliga intervju? Vår nya bloggare Daniel Almstedt delger oss sina råd.
Hur ska vi som arbetar med rekrytering förhålla oss till våra kandidater? Ta ett par sekunder och ställ dig frågan hur du vill bli bemött på en arbetsintervju. Själv vill jag mötas av en rekryterare som…
… är professionell
… jag känner förtroende för
… visar ett intresse för mig som person
Hur kan vi då arbeta för att uppfattas på detta sätt av våra kandidater?
Sund distans och rätt samtalsnivå
För att uppfattas som professionell måste intervjuaren hitta en sund distans mellan sig själv och kandidaten. Att anpassa samtalet till en nivå som ligger nära sökandens är en utmaning. Oavsett om det handlar om komplexa IT-system, tillsättningar av ledningsgrupper eller vad som intresserar en kandidat som är 30 år yngre än dig.
Hur lär man sig att konversera på så olika nivåer? Jag tror att man blir bättre och bättre på detta ju mer intervjuträning man får. Själv har jag haft god hjälp av att ha arbetat som bartender i tio år.
Jag tycker inte att man som rekryterare ska diskutera sina egna personliga intressen. Däremot vinner en intervju på någon form av neutral gemensam nämnare mellan dig och kandidaten. Det kan handla om ett gemensamt arbete eller anknytning till en viss ort eller skola.
Om vi som rekryterare ställs inför att intervjua någon vi känner, lämnar vi förstås över processen till en kollega.
Minimera nervositeten
Förtroende skapas på flera sätt. Först och främst ska vi hålla avtalade tider och minimera graden av nervositet hos kandidaten. Traditionellt så pratar man om uppmjukningsfrågor – ”icebreakers” – i intervjusammanhang. Klyschan ”first impression last” är viktigt när man ska bygga upp ett förtroende. Ett varmt välkomnande, erbjuda någonting att dricka och berätta om förutsättningarna för intervjun. Glöm inte att stänga av din mobil, det är respektlöst att svara på samtal under intervjun.
Var påläst. Du ska ha läst igenom CV och personligt brev inför intervjun. Att referera till något som står i ansökan och ta upp det i början av intervjun förstärker förtroendet.
Det är viktigt att man känner sig trygg i rollen som intervjuare. Även om du inte gör det så kan du ”spela” den rollen. Det är du som håller taktpinnen i intervjun och vet vilka frågor du vill ställa. Du vet även hur mycket tid ni har på er och ansvarar för att du hinner. Ibland måste man avbryta och gå vidare, ibland fördjupa och gå tillbaka.
Konsten att lyssna
Hur visar vi intresse för kandidaten? För en rekryterare är det viktigt att lyssna på det som verkligen sägs under intervjun, tolka och ibland angripa saker som sägs mellan raderna. Jag har stött på rekryterare och chefer som mest pratat om sitt och sig själva, då har man missat själva poängen med en intervju. Det är den som intervjuas som ska prata med vägledning av våra frågeställningar.
Ett sätt att visa att du lyssnat är att i ett senare skede av intervjun ta upp något som kandidaten sagt tidigare. Var inte rädd för tystnaden! Du sitter i en ”maktposition” och den som har kravet på sig att besvara en fråga är inte du, utan kandidaten.
Transparent rekryteringsprocess
Vidare anser jag att man ska sträva efter en så transparent rekryteringsprocess som möjligt och hålla kandidaten uppdaterad. Liksom du har din agenda har våra kandidater sina. Ring och säg att processen dragit ut på tiden och att xx kandidater är kvar. Slå en signal inför helgen och berätta om hur långt ni kommit.
Även om just denna kandidat inte får jobbet kan han/hon vara aktuell för en liknande tjänst framöver. Och även om du aldrig kommer att stöta på kandidaten igen, så kommer denna att berätta för sina vänner om ditt företag: ”Jag fick inte jobbet där, men de var väldigt professionella, förtroendeingivande och intresserade.”
Är det inte just det ryktet du/ni vill ha på stan?

Daniel Almstedt


Senaste inlägg av Daniel Almstedt (Se alla)
- Chefen behöver också feedback! - 12 februari 2018
- Odla intraprenörskapet! - 9 september 2016
- Har ni råd med engagemangsläckage? - 16 oktober 2013
- En rekryterares förhållningssätt - 23 augusti 2013
Tags: anställningsintervju, gör-så-här, rekrytering, tips