Vad är affärsdriven HR? – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, strategisk HR

Vad är affärsdriven HR?

Av den 11 juli 2013 942 visningar
STRATEGISK HR. HR förväntas numera bidra till det övergripande affärsmålet. Allt HR-arbete ska leda mot företagets vision, lönsamhet och konkurrenskraft. Men vad innebär det i praktiken att jobba affärsdrivet med HR?

Affärsdriven HR

Affärsdriven HR. Detta ”buzz word” som vi HR-människor så ofta slänger oss med. Vad menar vi egentligen med denna term? Är det något man kan läsa sig till i en bok eller kan man bara lära sig genom flerårig erfarenhet? Måste vi alla utbilda oss till civilekonomer för att kunna arbeta affärsnära med HR?

Att börja i rätt ände
Jag träffar ofta ambitiösa, kanske nyanställda HR-chefer som på sitt första ledningsgruppsarbete på nya jobbet har laddat sin presentation med den ”obligatoriska” HR-cykeln (Attrahera – Utveckla – Belöna etc). Angelägna om att få visa att man är strategisk och kan tänka i processer. Det är bra. Men tyvärr börjar inte alla i rätt ände: Affären. Företaget. Kulturen. Människorna.

Kundnytta, ägarintressen och konkurrensfördelar
Vår HR-strategi är inte vatten värd om vi inte först lägger fokus på att förstå det viktigaste, AFFÄREN. Kundnytta, ägarintressen och konkurrensfördelar. Vad är vi bra på? Vad tjänar vi pengar på? Vilka är våra utmaningar? Vilken är vår nyckelkompetens? Vilka är våra konkurrenter? Osv, osv.

Funktionsöverskridande samarbete
Att vi som jobbar med HR förstår och är intresserade av affären är en förutsättning för att kunna påstå att vi jobbar affärsdrivet och värdeskapande med HR. Det betyder inte att vi alla måste omskola oss till VD, CFO eller marknadsdirektörer. Men vi måste jobba väldigt nära dessa funktioner och förstå det de säger för att kunna omsätta det till relevant HR-stöd. Vi måste kunna ställa rätt frågor. Vi måste våga gå utanför vår ”HR comfort zone”.

Först då jobbar vi affärsdrivet med HR. Och först då kan vi plocka fram vår snygga powerpoint med HR-processerna enligt teoriboken och visa på var just vi ska börja för att nå våra affärsmål.

Nanette Brink

Nanette Brink

Grundare & CEOSweden HR Group
Nanette Brink har gedigen erfarenhet av strategisk HR från befattningar som HR-chef och HR-direktör i alla typer av verksamheter, både inom och utanför Sverige. Nanette har även varit programansvarig utbildare för Iterums kompletteringsutbildning för HR-akademiker och är nu kursledare för vår utbildning i Affärsdriven HR.
Nanette Brink

Senaste inlägg av Nanette Brink (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny