Hopplösa medarbetare – eller otydligt ledarskap? – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Hopplösa medarbetare – eller otydligt ledarskap?

Av den 16 juli 2013 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Finns det verkligen hopplösa medarbetare? Vår bloggare Affi Kölevik menar att det snarare handlar om chefer som inte vågar vara tydliga i sitt ledarskap.

medarbetareHärom veckan hade jag två samtal med högre chefer i mellanstora kommuner någonstans i sydöstra Sverige. Olika chefer och olika ärenden. Men fallen påminner om varandra: båda handlar om personer som enligt cheferna är ”hopplösa” och som det underförstått vore skönt att bli av med. Och båda de ”hopplösa” medlemmarna är välutbildade och har varit länge på sina tjänster.

Jag blir så arg! Att kalla en människa ”hopplös” – vad är det för människosyn? Den ena chefen uttryckte det så här:
”Alla vet ju att x inte fungerar på sin tjänst, och att hen inte gjort det på flera år.”
”Jaså”, svarade jag, ”och har någon pratat med hen själv om detta?”
”Nja, det är ju inte riktigt klart. Hen borde ju själv se att det inte fungerar.”

Nej. Så enkelt är det inte. Och så taskigt rent utav! Att gå omkring och tycka att en medarbetare inte fungerar – och att till och med prata med andra chefer om det. Utan att göra något konkret åt problemet.

Här kommer vikten av ett tydligt ledarskap in: Om jag som chef har en medarbetare som inte håller måttet, är det banne mig min skyldighet att prata med hen om detta! Förklara min bild. Vara tydlig med att ”jag tycker att du brister inom följande… och jag vill ha en dialog med dig hur vi ska förändra och förbättra situationen”. Det är mitt jobb som chef att vara så tydlig. Och ärlig.

I båda ovanstående fall har ingen tagit samtalet med de personer det faktiskt handlar om. Ingen har satt sig ner ansikte mot ansikte och sagt ”Hej, det fungerar inte”. I stället har det pratats bakom ryggen. För personerna ifråga har det blivit olustigt. De har båda känt att något är fel. Men inte – och detta är sant – vetat eller förstått.

Efter flera år går det kanske inte längre att räta upp situationen. Bägge har redan fått stämpeln som hopplösa utan möjlighet att bättra sig. Det är ett missbruk av anställd personal, ett missbruk av människors arbetsglädje. Det är vad som händer när chefer inte vågar vara tydliga.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

 • Zinaida Andersson skriver:

  Det var riktigt bra sagt om chefens roll att vara tydlig. Men varför är de inte tydliga då? I de flesta fallen som jag var med handlar det om att chefen vill inte behålla dessa ”hopplösa” men i själva verket talangfulla människor. Dessa svaga och kunskapslösa chefer känner sig underlägsna i jämförelse med ”hopplösa” och motarbetar dem helt enkelt. Då är det bara att sprida rykte om ”hopplösa” kvar och hela teamet hjälper till att motarbeta.

  • Affi Kölevik skriver:

   Hej Zinaida! Jag tror du har rätt att det är ”svaga” chefer som inte är tydliga. Sedan tycker jag en ska gräva i den frågan: Varför är det svaga chefer? Har de fått tillräcklig ledarskapsutbildning? Har de förutsättningar att hinna vara ledare? Har de stödfunktioner runtomkring sig? (HR, ekonomi adm osv). Om cheferna har bra förutsättningar finns inga ursäkter! Men om de befinner sig i en ohållbar situation – så bör ju det hanteras först.

 • Zinaida Andersson skriver:

  Hej igen.
  Jag vill bara ge dig länken:
  http://www.jobinside.se/jobba-pa-gambro-ab-472
  Jag tycker att det är ett rop på hjälp men ingen bror om det ändå.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny