DET ska vi fira! – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

DET ska vi fira!

Av den 10 juni 2013 942 visningar
Det ska vi fira!
LEDARSKAP. Det är viktigt att se och uppmärksamma sina medarbetare och deras prestationer. Men har ni funderat närmare över de värderingar som avgör vad som ska hyllas och hur det ska firas?

En helt vanlig tisdag var jag på besök i en verksamhet för att träffa en av cheferna i ledningsgruppen och prata om den värderingsresa vi skulle driva tillsammans. Låt oss kalla honom Pelle.

När vi pratat en stund undrade Pelle plötsligt om vi kunde ta en kort paus och förklarade urskuldande: ”Jag har en medarbetare som slitit hårt en period. Hon har tagit på sig sin sjuka kollegas arbetsuppgifter och dessutom skött insamlingen för en annan kollegas pensionspresent.” Han log lite generat: ”Jag råkar veta att hon tycker om Polly, så jag köpte en påse och tänkte smyga in med den nu när hon är på lunch.” På avstånd såg jag sedan hur han skrev något på en gul post-it lapp och lade tillsammans med godispåsen på sin kollegas skrivbord.

Uppmärksamma och premiera
I en undersökning jag läste för något år sedan ställdes frågan ”Hur vill du bli uppmärksammad?” till anställda i flera olika verksamheter. På första plats kom ”Med ett personligt tack”. På andra plats kom mat i alla dess former. Pengar kom först på fjärde plats.

När jag för en tid sedan besökte IKEA i Miami reflekterade jag över budskapet på en stor skylt vid parkeringsplatsen närmast ingången: ”Reserved for employee of the month”. Hur de premierar fick jag därmed svar på, men jag kan fortfarande fundera över vad månadens medarbetare måste göra för att få lysa lite extra.

Varför, vad och hur vill ni hylla?
Om du ser dina medarbetare och uppmärksammar dem för de individer de är, kommer ni att bygga en unik relation. För att kunna göra det ärligt och genuint måste du lära känna både dina medarbetare, din verksamhet, och – inte minst – dig själv.

Utforska vilka värderingar som avgör vilka medarbetare ni hyllar och hur, genom att fråga: Varför, vad och hur vill ni hylla?

VARFÖR är det viktigt att hylla någon/några hos oss?

VAD är viktigast hos oss?

 • Är det antal år i firman?
 • Är det hur många timmar man lägger ner på sitt jobb?
 • Är det eget initiativ – att baka bullar på kanelbullens dag och bjuda kunderna?
 • Är det födelsedagar – att se alla för de individer de är, inte bara för vad de gör?
 • Är det namnsdagar – för att ge oss en chans att fira mycket och ofta?
 • Är det försäljningsrekord – att nå satta mål?
 • Är det stjärnan i laget eller teamet som vi hurrar för?
 • Är det kundens berömmande ord?

HUR firar vi?

 • Är det storslaget och mindre ofta?
 • Är det i enkelhet och tysthet?
 • Är det med champagne på en kick-off eller en väl utvald godispåse i vardagen?
 • Är det med ett personligt tack öga mot öga?
 • Är det med en lapp som ligger på skrivbordet när arbetsdagen startar?

Om du tar reda på varför, vad och hur ni vill hylla, kommer svaret på vem automatiskt. Svårare än så är det inte, men handen på hjärtat: Hur många gånger ställer vi oss frågan och vad säger oss svaret?

Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny