People management vs Talent management – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

People management vs Talent management

Av den 3 maj 2013 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Alla medarbetare är viktiga, alla behövs. Att fokusera för mycket på talangerna är som att se världen genom ett sugrör, menar vår krönikör Kaj Stenman.

Kaj StenmanFör några år sedan pratade jag med en lärare som hade specialiserat sig på att vända problemklasser i högstadiet till högpresterande elever. Jag kunde omöjligt låta bli att ställa frågan: ”Hur gör du egentligen för att lyckas så bra?” Han såg mig rakt i ögonen och log. Sedan sa han, utan minsta tvekan: ”Jag väljer att tycka väldigt mycket om alla elever. Precis varenda en!”

Jag stod som paralyserad och avklädd inför läraren. Det lät så självklart. ”Men är det inte svårt?” Lika lugnt och säkert svarade han: ”Ibland är det svårt, men det går alltid!”

Idag handlar debatten väldigt mycket om hur vi ska attrahera de bästa talangerna. Det skrivs spaltkilometer om hur vi ska managera dem och hur vi får dem att stanna. Mest handlar artiklarna om hur du som chef ska vara för att behålla de bästa i branschen. Ofta hamnar skribenterna i idrottsmetaforer och konkluderar att alla lag behöver en Zlatan.

Jag är övertygad om att det mesta som skrivs är rätt och riktigt – om man ser på världen genom ett sugrör.

Jag tror på fullaste allvar att man på sätt och vis måste älska alla! Oberoende av om man är knattetränare eller ledare för en stor koncern. Jag tror att det är det bästa sättet att närma sig människor: alla är viktiga, alla behövs.

Men mest av allt tror jag inte på att sortera människor i A- och B-lag. Som ledare måste du våga möta alla dina medarbetare genom att verkligen gilla dem. Det är svårt, men det går. Och det är så man får ut hela potentialen. Ingen vet vem som kläcker nästa stora idé. Det vore synd att missa den, eller hur?

Så tro mig: jag menar inte att alla dessa talangexperter har fel. De behöver bara inkludera alla medarbetare i resonemanget.

Kaj Stenman

Kaj Stenman

ManagementkonsultReady for anything
Alla vet hur man gör en bra teoretisk plan, konsten är att få det att inträffa i verkligheten! Kaj Stenman har varit ledare i många år, bl a som vd, försäljningschef, marknadschef och IT-chef. Nu hjälper han företag och organisationer att utvecklas genom att prioritera människorna, skapa enkla fungerande strategier och försäljningsdrivande aktiviteter.
Kaj Stenman
Kaj Stenman

Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

 • Therese skriver:

  Så sant!
  Jag tror på att alla medarbetare och människor har en inneboende kraft. Som chef och ledare är det viktigt att se den och hitta vad varje medarbetare motiveras av för att locka fram den 🙂

 • Jonas Åkesson skriver:

  Efter några års erfarenhet inom HR slår det mig hur dåliga organisationer är att på att ta tillvara talanger som inte är ämnade att bli chefer. Min teori är att det handlar om två saker, dels är det chefer som inte inom ramen för de organisatoriska förutsättningarna (läs struktur och ekonomi) kan ta hand om dessa talanger och dels handlar det om att den normativa synen på vad en talang är och hur man hanterar talanger.

  Denna normativa syn förutsätter att talanger ska klättra uppåt i organisationen och finns inte den potentialen är man per definition inte en talang.

  Lägger man därtill det du nu tar upp Kaj att i definitionen av en talang förutsätter det att du bara tittar på en bråkdel av organisationen. Kan inte alla utvecklas? Varför får inte alla utvecklas? Vad vinner en organisation som vill skapa samarbete, vinnande lag, team ock så vidare på att endast välja ut några få?

  // Jonas

 • Malin Oest skriver:

  Det är ju alldeles självklart! Hur kan man tro att man ska få en organisation att fungera utan att man ser dem som jobbar där som unika individer? Med idéer och kreativitet och vilja till engagemang. Min fasta övertygelse är att människor vill arbeta där deras engagemang blir omhändertaget. Och det är varje klok ledares uppgift att se till att så sker.

 • Anna Mindelöf skriver:

  Intressant. Jag haller med men med en annan vinkel. Alla medarbetare är jätteviktiga. Det är medarbetarna som gör laget precis som alla i ett fotbolls eller basket lag är viktiga – utan dem ingen malgörare oavsett vem som gör mal.

  Och eller Men, för mig är inte det Talent management för mig är det att skapa engagemang i organisationen genom vanligt sunt förnuft, att se alla o fa dem att känna det.

  Talang hanteringen är ocksa jätteviktig, det gar att kombinera o det är kombinationen som skapar fullträffen. Sa jag tycker att det borde vara helt ok att säga att man satsar pa sina talanger o det med rage!

  Debatt eller dialog om detta är viktigt – lyckas du som HR avdelning o därmed organisation att skapa bägge – da är det fantastiskt.

  din historia paminner om moder teresa historien:

  ”Hon kliver upp för att halla sitt föredrag för massor med ledare och fragar: Känner ni era medarbetare? Ja sorlar det i lokalen.
  Da kommer nästa fraga: Tycker ni om dem? Det blir knäppt tyst i lokalen och moder Teresa avslutar sin ”föreläsning” o gar ner fran podiet. ”

 • Erik Tørnvall skriver:

  Godt sagt. Tanken på at vi bare skal utvikle noen i selskapet er absurd. I og med at bare et fåtall får merkelappen ”talent” er du som leser dette trolig ikke et talent. Ennå verre er det at mange av dem som holder på med dette ikke riktig har bestemt om ”talent” er noe man ER eller noe man HAR heller.

 • Stina Jansson skriver:

  Så klokt skrivet Kaj. Det där med att se andra och deras insats är oftast relaterat till hur mycket tid man har eller tar sig. Den som är stressad får sugrörsblicken vare sig man vill eller ej.

Meny