Vilka avtryck vill du lämna i andras liv? – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Vilka avtryck vill du lämna i andras liv?

Av den 17 maj 2013 942 visningar
LEDARSKAP. De omedvetna värderingar som styr dina handlingar lämnar avtryck hos dina medarbetare. Genom att förvandla dem till medvetna, värdefulla värderingar blir du en sannare ledare som kan vara stolt över dina avtryck, menar Mia Hultman.

fingerprint treeEn ledare jag arbetat nära under många år gick varje morgon vad han kallade sin ”morgonrunda” på kontoret, för att höra, se och känna hur hans medarbetare mådde. Han stannade till vid var och en, sa hej och småpratade lite.

Trots att han hade en välfylld agenda med många måsten valde han att göra detta varje morgon. Det innebar i förlängningen att han visste när något började gnissla i maskineriet och tröskeln var låg för hans medarbetare att komma in till honom om de hade något på hjärtat. Det viktigaste var att han satte värdefulla avtryck i sin relation med sina medarbetare. Han hade hittat sitt sätt att göra avtryck.

Värderingar är som fingeravtryck
Vi har alla en unik värdegrund och avtrycken vi lämnar efter oss är ett bevismaterial på allt vi gör. Det handlar om de val och handlingar vi gör utifrån våra värderingar, som vare sig vi vill det eller inte sätter avtryck i andras liv.

Det finns de som kallar värderingar för varje persons eller verksamhets DNA. Det ger oss en hint om hur svårt det kan vara att ändra våra värderingar. Men till skillnad från när det gäller ditt DNA, har du möjlighet att välja vilka värderingar du vill ha med dig genom livet.

Vad firas och belönas i organisationen?
Det är våra avtryck som väver samman relationer till andra människor och ger svar på vilken verksamhet vi vill tillhöra. Om du vill veta vad en verksamhets värderingar är, lyssna inte bara på orden som uttalas av chefer och medarbetare. Var också uppmärksam på vilka tillfällen som firas, vad man väljer att belöna och prioritera. Med andra ord: var uppmärksam på vilka avtryck man sätter, både internt och externt. Fundera på:

… vad firas och på vilket sätt firar man?
… behandlas alla medarbetare lika när de slutar? Blir alla avtackade med respekt?
… hur presenteras nya medarbetare och hur sker den efterföljande introduktionen?
… hur talar man om sina kunder?

Medvetandegör omedvetna värderingar!
Om du vill utforska de värderingar som styr dig och ditt ledarskap, fundera ärligt och modigt för dig själv och samtala med relevanta personer i din närhet. Genom strukturerade tankar och samtal förvandlas omedvetna värderingar till medvetna, värdefulla värderingar som lämnar avtryck och gör dig stolt. Fundera på:

… vad det är, på lång sikt, som gör att en ledare blir framgångsrik.
… hur dina drömmar ser ut. För att kunna följa dina drömmar måste du först hitta dem.
… vart du är på väg och vem du tar med dig. Tänk inte tvärtom (vilka vill jag vara med och vart ska de?).
… vad ledarskap är för dig.

Ledarskap handlar om att vara äkta. Var dig själv, varje dag!

Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

  • Anna Mindelöf skriver:

    Exakt så är det. Det handlar om att vara äkta, att vara congruent.
    Dvs, det du känner, tänker o tycker är också det
    Du säger, gör o lever. Inte bara walk the talk alltså utan ett steg innan det
    Få med sig det som är kärnan av dig.

    • Mia Hultman skriver:

      Håller med dig Anna, det handlar om kärnan i dig.
      Att hitta den och ständigt hålla den frisk och fräsch så att den gör mig frisk, stolt och så bra som jag vill vara. För att göra det behöver du ställa dig alla utmanande frågor och leta efter svaren. Jag tror du behöver vara nyfiken på likheter och olikheter runt dig och lära av det. Jag brukar säga att du behöver göra din ”hemläxa”!

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny