Värderingarna som hindrar feedback – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Värderingarna som hindrar feedback

Av den 30 april 2013 942 visningar
LEDARSKAP. Att kunna ge varandra tydlig feedback är nyckeln till succé. Men ofta står våra värderingar i vägen. Då gäller det att först skapa en miljö där det är självklart att bjuda på och ta emot feedback.

Feedback – smileys

När jag för några år sedan höll ett föredrag frågade jag publiken: ”Hur bra är du på att ge feedback när du ser något som inte fungerar?”

En kvinna svarade med upprörd stämma: ”Jag fick feedback av min chef en dag. Han berättade att jag under ett halvårs tid hade gjort min arbetsuppgift på ett felaktigt sätt. Både chefen och andra hade varit tvungna att ständigt gå in och ändra efter mig. Det var förstås jobbigt att höra. Men det värsta var att jag hade gjort fel under så lång tid att jag nu var briljant på att utföra arbetsuppgiften på ett felaktigt sätt! Tänk om de hade sagt till mig direkt, då hade jag kunna bryta min vana och istället blivit bra på att göra rätt. Hur svårt kan det vara att berätta det du ser, när du ser det?”

Tydlig feedback = nyckeln till succé

De framgångsrika ledare jag träffat inom idrottens värld säger alla samma sak: att ge tydlig feedback till varandra är nyckeln till succé. Feedback är ett viktigt instrument när vi ska lära nytt och bygga en utvecklande miljö. När att ge och ta emot feedback får fäste, blir det näst intill beroendeframkallande. Att få feedback innebär att bli sedd, bekräftad och få hjälp att bli bättre. Att ge feedback är att ge en gåva. Det bygger team och trygghet.

Om det handlar om att bygga team – se varandra, ge andra möjlighet att växa och bekräfta de vi har nära – måste vi låta feedback ta plats i vår vardag. Annars riskerar vi att missa all den kraft som den för med sig.

Värderingarna står i vägen

Men varför är det då så svårt? Jag tror att anledning är att våra värderingar står i vägen för oss. Det första vi måste göra för att skapa en miljö där det är självklart att bjuda på och ta emot feedback, är att stämma av vad våra värderingar säger oss.

Tänk om mina värderingar berättar för mig att feedback innebär:

… att jag lägger näsan i blöt
… att jag säger att jag är bättre än vad du är
… att jag har rätt och du är ”dum”
… något som är svårt att ge och hemskt att få.

Om det här är en sanning för mig är det nästan omöjligt att både ge och ta emot feedback, oavsett hur skicklig man är på att göra det.

Vad betyder feedback för er?

Lämna alla manualer om rätt och fel och prata istället öppet och från hjärtat med dina medarbetare om vad ni vill att feedback ska betyda för er. Diskutera vilka värderingar det är som kan leda er mot en arbetsplats där ni med hjälp av feedback gör det möjligt för alla att utvecklas, växa och tillsammans skapa trygghet. Att samtala ärligt, öppet och utan skuld bygger en ny medvetenhet kring vad värdet av feedback är, för er på er arbetsplats.

Tänk om man vid ett sådant samtal kommer fram till att feedback innebär:

… att det är ok att vara sedd och se andra.
… att jag berättar vad jag ser utan att värdera det.
… att få feedback innebär att någon annan vill mig väl.
… att vi blir bättre tillsammans.

Då kan vi skapa ett gemensamt, medvetet förhållningssätt som får feedbacken att blomma.

Träna på att ge och be om feedback

När vi kommit så långt är vi redo att träna. Det handlar om att:

… träna på hur jag ger feedback på bästa sätt.
… träna på att fråga mig själv, vill jag få feedback? Av vem? När?
… träna på att be om feedback.

För det spelar ingen roll hur fort du springer, om du springer åt fel håll.

Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny