Vad krävs för ett bra lönesamtal? – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Vad krävs för ett bra lönesamtal?

Av den 22 april 2013 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Till skillnad från många andra chefer ser vår bloggare Affi Kölevik fram emot de årliga lönesamtalen med sina medarbetare. Vilka är då förutsättningarna för en bra löneprocess?

femhundralappFörväntan! Snart är det dags! Årets löneprocess är här, och jag ska börja med lönesamtal med mina medarbetare.

Och jag ser fram emot det. Verkligen. Att få sätta sig ner med var och en av medarbetarna och verkligen diskutera igenom hur det går. Mål och resultat. Vad har varit bra. Vad kan göras bättre. Skapa oss en gemensam bild av hur senaste året har gått. Förklara vad jag ser. Lyssna på medarbetaren vad hen uppfattar. Lyssna lite till när jag inte tycker lika. Förklara lite till när jag inte når fram. Det ser jag verkligen fram emot! Och förhoppningsvis kan vi avrunda samtalet med en gemensam bild av hur lönen ser ut i förhållande till presterat resultat och vilken löneförhöjning som kan väntas.

Jag är lyckligt lottad som chef. Jag befinner mig i en organisation där jag har goda förutsättningar för att genomföra en bra löneprocess. Hur det går beror givetvis på mig själv också. Exempelvis hur jag tar mig an uppgiften. Eller hur väl jag ser till att nå fram, så att medarbetaren vet varför hen har den lön hen har, och vad som behövs för att den ska ändras.

Den viktigaste förutsättningen tycker jag är att ha lagom många underställda. Jag har haft mellan 12 och 18 personer att sätta lön på. Helt hanterbart. Jag hinner. Jag förmår att se alla och ha någorlunda koll på allas verkligheter.

Nästa viktiga förutsättning är mandat att sätta lön! Jag som chef måste ha både befogenheter och mandat. Annars är det omöjligt att ta ansvar för lönesättningen. Vad gäller befogenheter och mandat måste jag förstås också ha det för arbetsmiljön, medarbetarnas förutsättningar att göra ett bra jobb. Det går ju hand i hand med lönen och hur väl de utför sitt jobb. Har de usel arbetsmiljö kan de inte göra ett bra jobb. Eller hur?!

Jag befinner mig i en sund organisation. Där vi chefer har befogenheter och mandat, och inte för många underställda. Hur har du det själv? Hur ser dina förutsättningar ut? Om du inte är lika lyckligt lottad som jag – vad gör du då? Det jag vill säga är att alla chefer borde känna som jag, att det är en kul arbetsuppgift att sätta lön. Och det är det när man har förutsättningarna för att göra det.

Om bloggaren: Affi Kölevik är verksamhetschef för fackförbundet Visions center i Linköping, www.vision.se

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny