Hur jobbar andra med traineeprogram? Del 1
TALENT MANAGEMENT. En viktig del av kompetensförsörjningen är att utveckla unga talanger till framtidens ledare och specialister. Här berättar Canon, Tieto och Trafikverket hur de jobbar med traineeprogram.
I senaste numret av tidningen Talent Management, som produceras av OP Communication och går som bilaga i SvD, fick jag äran att ställa frågor om traineeprogram och talent management till några organisationer som jobbar initierat med dessa områden.
Nu publicerar vi dessa frågor och svar i två artikelserier så att ni läsare kan lära och inspireras av hur andra gör. Först ut är ett par inledande frågor om traineeprogram som besvaras av Canon, Tieto och Trafikverket.
Fråga 1. Hur många personer tar ni in varje år till ert traineeprogram? Vilken profil letar ni efter?
Fråga 2. Hur jobbar ni med rekrytering till era traineeprogram?
Maria Ragnarsson, HR-direktör på Canon:
1. Vi tar in 1 till 3 personer och vi ser gärna att kandidaterna har en examen inom ekonomi/marknad, industriell ekonomi eller juridik. Utöver detta är de viktigaste egenskaperna; drive, motivation och passion samt viljan att vara en del av ett globalt företag som erbjuder produkter i världsklass.
2. Det första som sker är att vi annonserar ut tjänsten, dels via vår egen hemsida men också via olika kanaler på nätet, t ex Monster, TraineeGuiden eller dagspress. Sedan kallar vi ca 50 kandidater till en s k ”Idol-dag” då vi har information, presentationer och samtliga kandidater får presentera sig själva genom s k ”speed-dating” om 10-15 min. Därefter plockar vi ut tolv kandidater som får komma en heldag till oss på Canons huvudkontor i Stockholm.
Candice Morris Holm, Head of Employer Branding på Tieto:
1. Varje år rekryterar vi ca tio traineer. Traineeplatserna är inte generiska och motsvarar olika kompetensområde baserade på verkliga affärsbehov. Alla sökande ska ha högskole/universitetsexamen och max sex månaders arbetslivserfarenhet. Tex söker vi civilingenjörer, industriella ekonomer och civilekonomer.
2. Rekryteringen inleds med en kravprofils-workshop med rekrytande chefer. Syftet är att diskutera profiler utifrån den rekryterande organisationens behov. I slutet på januari månad inleds annonseringen i ett antal onlinekanaler och marknadsförs parallellt vid de arbetsmarknadsdagar som vi är aktiva vid under våren. Själva urvalsarbetet utförs av chefer och HR i en kombination av intervjuer, case-presentation och assessment.
Magnus Sörebö, projektledare på Trafikverket:
1. Trafikverket har sedan starten 2010 anställt 10–16 traineer per år. Inför 2013 söker vi traineer som har siktet inställt på samhälls- planering, IT, HR, ekonomi eller projektledning. Vi ser att traineerna har högskole- eller universitetsexamen om minst 180 högskolepoäng inom relevant område.
2. Trafikverket förmedlar budskapet Trainee – framtidens samhällsutvecklare. Detta budskap förs ut på mässor, student- och traineedagar samt vid besök på högskolor och universitet. Vi annonserar via olika media och via filmer. Intresset är stort och 2012 fick vi över 1200 ansökningar. I urvalsprocessen bjuder vi in till snabba intervjuer, till tester, till djupa intervjuer, till presentationer och till personlig utveckling genom återkopplingar.
I nästkommande inlägg får ni veta hur traineeprogrammen är upplagda och hur man behåller talangerna efter avslutat program.
Fotnot: Tack till Anna Mindelöf för input kring frågeställningarna!
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: case, kompetensförsörjning, talent management, traineeprogram