Trygga individer presterar bättre – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Trygga individer presterar bättre

Av den 11 januari 2013 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Volvos förre vd Stefan Jacoby blev uppsagd med ett brev till sjukhussängen. Det riskerar rasera åratal av HR-arbete och leda till rädda individer, skriver Kaj Stenman.

Kaj StenmanLäste idag på svd.se och di.se om Volvo PV:s tidigare VD Stefan Jacoby, som fick en stroke och blev uppsagd kort därefter. Man kan tycka vad man vill om honom. Att han har en orimlig ersättning för sitt arbete och en fallskärm som tar hand om honom för evigt. Man kan också tycka att Volvo PV borde ha levererat bättre försäljningssiffror. Det kan också vara så att man inte tycker om honom. Det är helt okej att tycka så!

Det som inte är okej är att han blev uppsagd med ett brev till sjukhussängen! Sen dess har ingen hört av sig…

Jag vet hur vd-avtal ser ut, jag har själv haft ett i tio år. Där står uttryckligen att bolaget har rätt att skilja en från tjänsten utan särskild orsak. Men att inte höra av sig alls är förödande för företagskulturen och för varumärket.

Alla som arbetar med HR eller varumärkesfrågor vet hur starkt ledningens inställning påverkar hela bolaget. Alla som har suttit i ledningsgrupper i stora bolag vet att förändringar sker långt innan beslut eller förändringar är officiella, som för osynlig hand. Företaget och de anställda känner av ledningens signaler och anpassar sig därefter.

Att göra som Volvo nu gjorde, ger kraft åt mobbare. Det raserar åratal av HR-arbete, som ju bygger på förtroende. Rädda individer eller rädda företag presterar kortsiktigt och till och med dåligt över tid. Var vi än befinner oss i företaget eller samhället ska vi alltid behandlas med stor respekt och omsorg.

Jag är övertygad om att trygga och lyckliga individer skapar de bästa produkterna och tjänsterna. Tror vi inte det är vi redan förlorade!

Kaj Stenman

Kaj Stenman

ManagementkonsultReady for anything
Alla vet hur man gör en bra teoretisk plan, konsten är att få det att inträffa i verkligheten! Kaj Stenman har varit ledare i många år, bl a som vd, försäljningschef, marknadschef och IT-chef. Nu hjälper han företag och organisationer att utvecklas genom att prioritera människorna, skapa enkla fungerande strategier och försäljningsdrivande aktiviteter.
Kaj Stenman
Kaj Stenman

Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

 • Anna Mindelöf skriver:

  Jag håller fullständigt med. Problemet är att de rakryggade med grundade värderingar som de lever, ofta försvinner ut ur organisationer som beter sig så här.
  Absolut riktigt dåligt sätt att ta hand om sitt arbetsgivarvarumärke och riktigt dåligt sätt att vara medmänniska på!

  • Pia-Maria Thoren skriver:

   Men hallå, vad vet vi om hur det egentligen gick till? Ingenting! Allt vi vet är ju vad tidningarna skriver (och det är långt ifrån sant i vissa fall!) Det politiska spelet har vi ingen insyn i, vi har ingen aning om vad som föregått dessa händelser.

   Allt vi kan vara säkra på är att det finns goda skäl till varför Stefan säjer det han säjer. Sen behöver man inte döma ett helt företag för det utan att veta vad man pratar om. Det är sånt som kallas skitsnack.

Meny