Goodbye Talent Management – Hello Business Execution – HRbloggen.se
Hem » strategisk HR

Goodbye Talent Management – Hello Business Execution

Av den 11 januari 2013 942 visningar
TRENDSPANING. Välkommen till 2013 – året då nya begrepp som Agil HR och BizX gör sitt inträde på allvar i HR-världen. Och då HR:s betydelse för affärsvärdet hamnar ännu mer i fokus.

Vinterviken – foto Annika AhnlundNu har vi definitivt lämnat fokus på den administrativa HR-delen och tar ytterligare ett steg mot fokus på HR:s betydelse för att öka affärsvärdet. Hade inte HR tidigare en plats i koncernledningen jämte finans, så blir det ett måste under 2013! För nu handlar det om att koppla samman ekonomiska och HR-relaterade mål i ännu högre utsträckning än tidigare.

Business Execution i stället för Talent Management?

I takt med att fler och fler företagsledningar inser betydelsen av att varje medarbetare vet precis vad just de ska göra varje dag för att ta steg för steg mot att förverkliga vision och strategi, så börjar Talent Management som begrepp att blekna. Och det innan de flesta ens har hunnit förstå helt och fullt vad det var för något! Nu pratas det istället om Business Execution som den hetaste trenden inom HR. Skillnaden är egentligen bara att det blir ännu mer fokus på att medarbetarna skall stötta affären och strategin och det finns tydliga kopplingar mellan HR-mål, verksamhetsmål (som följs upp oftare i sann agil anda), ekonomiska mål och strategiska visioner.

De fyra huvudområdena inom Business Execution handlar om att ha rätt medarbetare (vem) som fokuserar på rätt saker (vad) på rätt sätt (hur) och får rätt kompetensutveckling för att kunna fortsätta göra rätt saker även i framtiden. Låter ju inte så svårt eller??

Agil HR en växande trend

Den andra stora trenden inom HR (som inom många andra områden) är agil. Jag har tidigare bloggat om Agil performance management, men nu börjar det hetta till rejält även inom andra delar som agil lönesättning och agilt ledarskap. Det är en direkt spegling av den föränderliga omvärlden och behovet av flexibilitet för att kunna motivera och engagera medarbetare för att hålla jämna steg med konkurrenterna.

Ni kommer att höra mycket mer om både Agil HR och Business Execution under 2013, var säkra på det!

/ Pia-Maria

Pia-Maria Thorén
Pia-Maria Thorén är civilekonomen och IT-konsulten som blev vd för det svenska konsultföretaget GreenBullet, där hon hjälper företag med helhetslösningar inom Talent Management. Pia-Maria är också föreläsare och erfaren processledare.
Pia-Maria Thorén

@piamia2

Agile People coach and Inspiration Director - creating results through motivation and agile people. My book Agile People is available on https://t.co/4rwjfd0Csv
Pia-Maria Thorén
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

 • Anna Mindelöf skriver:

  Hej!
  Jag håller med avseende ditt inlägg att det är business execution som skall vara i fokus och att TM bara kommer att vara en mycket liten del i detta arbete. Att skapa detta i en organisation är enkelt på pappret och svårt i verkligheten.

  Vi drev detta rätt hårt på min förra arbetsplats och lyckas ledningen med detta arbete så blir också den anställde mycket tryggare och mer engagerad. Det blir väldigt tydligt vad den anställde står prestationsmässigt.

  Så vad du säger är egentligen att du tror att Business execution kommer att ersätta Talang hanteringen eller menar du att det kommer att vara grundplattan för Talang hanteringen?

  Hälsar

  Anna

 • John skriver:

  Alla dessa trender! Vi pratar om att skapa unika organisationer som särskiljer oss från våra konkurrenter i en alltmer föränderlig omvärld.

  Trots detta så verkar det som trenden går till att vi liknar varandra alltmer. Alla ska jobba med kulturfrågor och hitta värdeord som slutar upp med tre ord som står på hemsidan och i pappret på utveckligsamtalet. Vi ska mäta och mäta för att det borde ju öka prestationen!!? HR diskussionen börjar allt mer likna Jan Björklunds resonemang kring betygsinföring för tredjeklassarna.

  Det kanske dags för HR att börja fokusera på grundjobbet och tänka mer på vad man själv har för idéer vad gäller verksamhetsutveckling. Kanske är det så man menar med denna senaste trend som presenterats. Men samtidigt om man kom på detta nu så borde väl det vara en katastrof att HR inte sett kopplingen mellan ekonomiska och HR relaterade tal föränn 2013!? Å andra sidan så kanske det är en punktmarkering av medarbetaren som avses med denna senaste trend?

  Detta är en smula bittert skrivet men min förhoppning är man inte bara köper alla dessa konsultskapelser rätt av. Glöm inte bort att fråga dig själv: Vad är en trevlig arbetsplats och vad skapar den genuina lusten till samarbeten på din arbetsplats?

  /John (som faktiskt är en 80-talist:))

  • Piotr Kundu skriver:

   John, din kritik är på sin plats och även om Agile är en ”trend” nu så har det funnits liknande tankesätt när man utvecklade mjukvara på 60-talet också. Nu har vi hittat en stämpel och ett namn för det hela.

   Du pratar även om ”en trevlig arbetsplats” och det finns grovt generaliserat 3 typer av människor: de som vill ha makt över andra (chefer), de som vill ha socialt umgänge på jobbet (majoriteten) och det som vill göra ett grymt jobb (entreprenörer). Jag säger inte att man skall ha det otrevligt på jobbet, men trevligt i sig är sällan en framgångsfaktor. De finns många företagskonkurser trots trevliga medarbetare.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny