Chefer saknar stöd för kommunikativt ledarskap
ORGANISATION & LEDARSKAP. De flesta chefer förväntas kommunicera företagets mål och värderingar till sina medarbetare. Ändå saknas oftast redskap och stöd i den dagliga verksamheten. Och bara två av tio företag har en strategisk plan för utveckling av kommunikativt ledarskap, visar en studie.
I en nyligen genomförd undersökning av Bylander & Krylander råder stor enighet om att man hellre vill vara ledare än chef. Ledare som kommunicerar väl, bygger en förtroendefull relation till medarbetarna och är därför den viktigaste kommunikationskanalen i organisationen.
81 procent uppger att de har ansvar för att kommunicera företagets mål, strategier och värdegrund till sina medarbetare. Samtliga chefer i studien konstaterar också att förmågan att kommunicera har stor betydelse för deras ledarskap.
Strategier och redskap saknas
Ändå visar samma undersökning att endast två av tio företag har en strategisk plan för utveckling av kommunikativt ledarskap. Många chefer har fått utbildning i kommunikation, men saknar fortlöpande stöd och bättre verktyg. Cheferna är även osäkra på hur de ska kommunicera med sina medarbetare. Samtidigt vet vi genom en studie av Towers Perrin och Tom Lee, att medarbetares beteende påverkas allra mest (61 procent) av just – ledarskapet.
Bylander & Krylander menar därför att HR måste satsa på utveckling av det kommunikativa ledarskapet. Cheferna ska lägga fokus på medarbetarnas utveckling och framgång, på att utveckla samarbeten, på att coacha dem att lösa sina uppgifter och nå sina mål. Det gäller att skapa forum för cheferna att diskutera ledarförebilder och lära av varandras ”best practice”.
Hävstångseffekt ger ökad lönsamhet
En sådan satsning betalar sig mycket bättre än ”trial and error”. Ett fungerande kommunikativt ledarskap fungerar som en hävstång genom att höja arbetsglädje och motivation, samt stärka självkänslan hos både medarbetare och ledare – och därigenom öka lönsamheten. Hellre en ledare som höjer 20 medarbetares kapacitet med vardera tio procent än en chef som höjer sin egen kapacitet med 10 procent.
Detta bör ingå i företagets stöd till cheferna, menar Bylander & Krylander:
- Skapa enhetliga definitioner, värderingar och verktygslåda
- Utbilda fortlöpande och initiera forum för ledarskap där ledare kan träna, lära av andra och varandra
- Få HR och kommunikationsavdelningarna att samarbeta och ta ansvar för organisering, system för coachning, träning och utvärdering.
Fotnot: Bylander & Krylanders indikativa undersökning är genomförd på eget initiativ av Hans Krylander och Britta Bylander och kan laddas ned i sin helhet här »
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: chefens ansvar, kommunikation, ledarskap, organisationsutveckling, undersökning