Paradigmskifte i talangfabriken – del 3 – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Paradigmskifte i talangfabriken – del 3

Av den 4 november 2012 942 visningar

Talangfabriken

ORGANISATION & LEDARSKAP. Dagens ledare har en helt ny spelplan uppåt/utåt. De är prestigelösa, backar tillbaka och ger arbetsutrymme för sina medarbetare, menar affärspsykolog Jan Blomström.

Chefer och ledare har idag en helt ny spelplan. Från att haft fokus neråt/inåt tidigare, men god kännedom om verksamhetsfrågor och medarbetare, ligger idag spelplanen uppåt/utåt. Chefen tar framförallt emot lön för att spana efter vad som är på gång och att skapa förutsättningar för sina medarbetare som ska göra jobbet. Idag är rollen som chef helt enkelt en yrkesprofession i sig.

Leda med distans
Ett ledarskap av idag backar tillbaka och ger arbetsutrymme för sina medarbetare. Inte bara de gånger man själv inte har tid, utan utifrån att det skapar arbetsro för gruppen att arbeta med det som är deras. Det är en förskjutning av äganderätten till verksamheten som här gör sig påmind. Det är inte längre chefens fråga, utan medarbetarna som tar emot lön för att göra jobbet.

Talangfabriken - det nya ledarskapet

Att leda med distans är framförallt ett förhållningssätt utifrån just det. Även om man som chef sitter med vid mötet, så backar man tillbaka stolen och har klart för sig vilka frågor som är medarbetarnas och vilka som är ens egna. Men med fördel låter man gruppen träffas själva, för som chef har man en ny spelplan att agera på.

Fyra arbetsuppgifter
Grunden är ganska enkel och chefens arbetsuppgifter består i huvudsak av fyra områden gentemot sina medarbetare.

  1. Kommunicera förväntad leverans. Har de klart för sig vad man vill att de ska uppnå och leverera, allt ifrån den stora viljeinriktningen till de små detaljerna?
  2. Kommunicera disponibel resurs. Har de klart för sig vilka resurser de har att röra sig mig? Resurser i tid, pengar, kunskap och andra resurser för att göra sitt jobb?
  3. Kommunicera ramar och förutsättningar. Har de klart för sig vart ramen går som de ska hålla sig inom? Lagar, policys eller att de ska använda blankett 3?
  4. Följa upp och vara ärligt intresserad. Känner de att man bryr sig, att man är intresserad av hur leveransen gått och hur de hade det medan de utförde det?

Genom att fokusera på dessa arbetsuppgifter skapar du utrymme för delaktighet och aktivt bidrag till smarta lösningar samtidigt som du själv kan fokusera på din nya spelplan.

Prestigelöst klimat med högt i tak
Att som chef verka för ett prestigelöst klimat där sanningar tål att höras, både mellan medarbetare och mellan medarbetare och chef, är lika viktigt som det att skapa ett disciplinerat klimat. Att alla har klart för sig varför man är på jobbet, där alla har klart förs sig vilka frågor som är deras och vilka som är deras icke-frågor, d.v.s frågor som ägs av någon annan.

Att kunna använda sig av genomtänkta strukturer underlättar och avlastar i det här arbetet, vilket vi kommer att fokusera på i nästkommande artikel om paradigmskiftet i talangfabriken.

Affärspsykolog Jan BlomströmOm bloggaren: Affärspsykologen Jan Blomström arbetar med inspiration och utveckling av moderna arbetsplatser, mer information finns på www.janblomstrom.se. Jan har också författat böckerna Talangfabriken och Talangaccelererande ledarskap. Böckerna finns bl a att köpa på www.arbetslivsbocker.se.

Jan Blomström
Affärspsykologen Jan Blomström arbetar med inspiration och utveckling av moderna arbetsplatser, mer information finns på www.janblomstrom.se. Jan har också författat böckerna Talangfabriken och Talangaccelererande ledarskap. Böckerna finns bl a att köpa på www.proleadbokshop.se
Jan Blomström

Senaste inlägg av Jan Blomström (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny