Rätt HR-system stärker företagets resultat – HRbloggen.se
Hem » strategisk HR

Rätt HR-system stärker företagets resultat

Av den 14 november 2012 942 visningar
IT-STÖD. Behovet av smarta HR-system växer sig allt starkare. Att med några knapptryckningar kunna ta fram personalstatistik, följa rekryteringsprocesser eller inventera kompetensbehov har blivit en oumbärlig ingrediens för att effektivisera hela verksamheten.

Tidigare har kraven på löneadministratörer, chefer och HR-personal varit nära nog orimliga att ur mängder av data manuellt hitta specifik information och leverera rapporter med kort varsel. Idag erbjuder marknaden en rad HR-system som alla har samma syfte: att effektivisera, öka kvaliteten och inte minst – göra jobbet roligare. Och det som händer i HR-arbetet avspeglar sig i hela företaget. Varje timme man sparar här, är en timme som i stället kan läggas på kärnverksamheten.

Automatiserar och effektiviserar
– För att möta marknadens behov och höga krav har systemen utvecklats och anpassats i snabb takt de senaste åren, berättar Fredrik Aronsson, produktägare på Hogia som erbjuder webbaserade HR-lösningar.

Fredrik Aronsson - Hogia

Genom systemstöd automatiseras och kvalitetssäkras olika funktioner och processer som tidigare skötts manuellt. Det innebär bland annat att rollen som löneadministratör byter riktning och går mot en roll som lönespecialist – något som bidrar till att höja kvaliteten i löneprocessen.

Trenden är densamma i Europa – allt fler använder HR-system, främst till löner och tidrapportering. Det har också blivit allt vanligare att ta hjälp av HR-system vid rekrytering och kompetensförsörjning.

Det svenska företaget Hogia utvecklar HR-system med moduler inom bl a lönehantering, tidsregistrering, rekrytering och kompetens. Varje lösning är anpassad till företagets olika yrkesroller, det vill säga medarbetare, chefer, HR-personal och lönespecialister. Det innebär att medarbetare själva kan rapportera in tid, kompetens och utbildning via en webbportal. Cheferna kan ta del av historiken, köra ut lönerapporter, attestera med mera via webben.

Genom att man automatiserar HR-processerna får man säkrare beslutsunderlag, kortare ledtider, lägre kostnader och i slutändan: ett bättre resultat.

Talent Management-lösningar inventerar kompetensen
Andra områden där systemstöd för HR-processer ger god effekt är vid rekrytering och kompetensförsörjning.

– För att en medarbetare ska kunna utvecklas gäller det att man kan följa dennes kompetens. Den informationen har både HR och chefen enkelt tillgång till via HR-systemet, berättar Fredrik Aronsson.

Talent Management-lösningar visar även vilka kompetensbehov organisationen har. Kopplas detta till lön- och belöningssystem bättrar man på möjligheten till såväl den enskilde medarbetarens som hela organisationens utveckling.

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

  • Nadia skriver:

    Hej! Tack för ett bra inlägg, men jag hittar inte på Hogias hemsida hur mycket det kostar? Har hittat ett annat system (https://factorial.se/) som är gratis och har ungefär samma funktioner (letar framförallt efter ett system för tidrapportering och planering av semester).
    Har ni testat det?

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny