Fem skäl att använda Google för sökning på LinkedIn – HRbloggen.se
Hem » rekrytering

Fem skäl att använda Google för sökning på LinkedIn

Av den 16 november 2012 942 visningar
INTERNETREKRYTERING #2. Många rekryterare använder sig av LinkedIn för att hitta talanger på nätet. Men det finns flera goda skäl att hellre använda Google för att söka bland LinkedIn-profilerna.

Google loves LinkedInLinkedIn är världens största professionella nätverk med över en miljon registrerade användare bara i Sverige. Här får rekryterare och researchers bekväm tillgång till strukturerad data, kan enkelt göra sökningar och ta kontakt med potentiella kandidater.

LinkedIn begränsar sökresultatet

Men en rejäl begränsning med den interna sökfunktionen är att LinkedIn allt mer stryper tillgången till den data vi användare försett dem med. Anledningen är förstås att LinkedIn måste tjäna mer pengar.

Medlemmarnas nätverk består av egna kontakter, deras kontakter (2:a gradens kontakter) och även dessas kontakter i ytterligare ett led (3:e gradens kontakter). Men nyligen beslutade LinkedIn att ta bort gratistillgången till 3:e gradens kontakters fullständiga namn och profiler. Vill vi se närmare information om någon utanför 2:a gradens nätverk, måste vi lägga många tusen kronor om året på ett premiumkonto.

Google ibland ett smartare sökalternativ

Ibland kan det därför vara läge att kringgå LinkedIn genom att använda en extern sökmotor som Google för att söka LinkedIn-profiler. Här nedan följer 5 skäl till varför Michelle Rea rekommenderar detta.

  1. Du kommer åt fullständiga namn och profiler för alla medlemmar på LinkedIn som är offentliga, det vill säga de 85 % som valt att vara sökbara för kunder, partners eller potentiella karriärmöjligheter på LinkedIn. Du ges också möjlighet att kontakta de talanger du hittar via Google.
  2. Med ett gratis Basic-konto hos LinkedIn får du endast tillgång till 100 profiler – medan du via Google och Bing kan se upp till 1.000.
  3. Datumfälten på LinkedIn är inte sökbara med intern sökning, vilket de är via en sökmotor som Google. Detta är användbart när du exempelvis söker efter en nyutexaminerad, en kontraktsanställd eller någon som nyligen har lämnat sin tjänst och söker nya möjligheter.
  4. Den booleska sökoperatorn * (asterisk) stöds inte med LinkedIns interna sökning. Operatorn används med fördel som ”platshållare” av 1 till 5 ord när man vill få med likartade titlar i sökresultatet. Låt oss exempelvis säga att du letar efter en ”sales manager”. För att även inkludera kandidater som kallar sig ”Sales and Marketing Manager”, ”Sales/ Marketing”, ”Sales Development Manager” etc. skriver du in följande booleska söksträng i Google:
    site:se.linkedin.com ”Sales * Manager”
  5. Med intern sökning på LinkedIn kan du inte söka i flera regioner och länder – något du kan med Google. Om du till exempel vill söka efter kandidater i både Danmark och Sverige i samma sökning kan du göra detta med hjälp av booleska söksträngen:
    site:se.linkedin.com OR site:no.linkedin.com
Michelle Rea & Annika Ahnlund

Michelle Rea & Annika Ahnlund

Michelle Rea driver företaget Social Honesty och är en av Sveriges främsta experter på rekrytering via Internet och sociala medier. Hon har lång HR-erfarenhet från både USA och Sverige och har bl a haft ledande positioner inom Universum och varit delägare i sajten Workey. Annika Ahnlund är grundare och redaktör för HRbloggen.se och dess kanaler i sociala medier. I botten är hon beteende/personalvetare, HR-konsult och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Michelle Rea & Annika Ahnlund

Senaste inlägg av Michelle Rea & Annika Ahnlund (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny