En lättare väg till svåra samtal – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

En lättare väg till svåra samtal

Av den 21 oktober 2012 942 visningar
LEDARSKAP. Svåra samtal är en del av chefsjobbet som många skulle slippa. Genom att vända på perspektivet, hittade verksamhetschef Affi Kölevik ett fungerande angreppssätt.

intervju-feebackAtt komma med tråkiga nyheter. Att överlämna ovälkommen information. Att meddela icke önskade beslut… Det är inte kul. Det är inte skoj. Det är – bara helt enkelt skitjobbigt.

Energikrävande. Påfrestande. En del av chefsjobbet som inte är det roligaste. En del som jag helst skulle slippa.

Känner du igen dig? Jag brukade tycka så. Jag brukade gå och dra på det, brukade hitta på alla möjliga andra saker än att ta just det där samtalet. Inte väntade jag så länge. Men i alla fall. En känsla av att inte vilja. Inte ha lust.

Tills jag tog och tänkte efter. Jaha. Jo, det är jobbigt att leverera tråkiga nyheter. MEN: det är ju ännu jobbigare att få dom. Eller hur? Det är ju faktiskt inte synd om mig. Hur kommer min mottagare att reagera? Hur går det att leverera informationen så att det landar så mjukt som det bara går? Även om det är hur tråkigt som helst att höra. Och vad vill jag ska hända sedan?

När jag väl började tänka i dessa nya banor lossnade det för mig. Det blev rätt fokus. Jag vände på spotlighten och förstod att det ju inte var jag som var viktig i detta samtal. Jag var budbäraren. Det var informationen som skulle fram som var viktig. Och allra viktigast: Hur personen som skulle ta emot det skulle reagera.

När jag väl kom in på rätt spår var det inte så svårt längre. Visst, det är jobbigt att ta ett tungt samtal. Men om man tänker på hur jobbigt det är för den som ska ta emot det – långt mycket värre än vad det är för mig som bara levererar det hela – då blir propositionerna plötsligt rätt. Tråkiga nyheter, ovälkommen information, icke önskade beslut.

Plötsligt var det inte längre en tråkig chefsuppgift. Plötsligt började jag hantera det klokt. Tänka ett steg till, bortom just detta samtal. Sätta mig in i den andre personens sits. Hur känns det att få den här informationen? Vad kommer hända med honom/henne? Hur kan jag lindra det hela? Hur kan jag hjälpa? Hur kan jag få personen att se möjligheter och utvägar, i stället för bara nattsvart mörker?

Jag gör väl inte alltid rätt nu heller. Men den här insikten har fått mig att bli en bättre chef. Både när det går bra, och när det går mindre bra.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny