Trendspaning: Kontroll motverkar engagemang – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Trendspaning: Kontroll motverkar engagemang

Av den 24 oktober 2012 942 visningar
EMPLOYEE ENGAGEMENT. Kontroll och styrning förhindrar ofta den inre drivkraft som skapar äkta engagemang hos medarbetarna. Så var försiktig med vad du mäter och jobba med de tre faktorer som påverkar engagemanget mest!

Employee engagementHögst på agendan hos alla arbetsgivare står motiverade medarbetare. Lyckas man inte skapa ett äkta engagemang, spelar resten ingen större roll.

Tänk efter: Om du har motivation och engagemang så löser du de flesta problem och presterar bättre för att det finns en inre drivkraft att göra det, inte för att någon säger till dig eller för att du mäts på vissa saker. Kontroll och styrning förhindrar i stället ofta det man försöker uppnå genom att medarbetarna inte gör saker av egen drivkraft, utan av skälet att de kan sätta en bock i kanten på vad de förväntas göra i stället för att ta egna initiativ.

Så var försiktig med vad du mäter! Det finns ett gammalt talesätt som heter ”you get what you measure”.

Problemet är att det är svårt att motivera utifrån, känslan av att man vill måste komma inifrån. Allt (och det är inte så lite) vi kan göra som arbetsgivare är att skapa förutsättningar i själva arbetsmiljön och runt de dagliga aktiviteterna som gör att man får en större frihet och möjlighet att påverka. Det hjälper också om man får jobba med något som man är bra på och tycker är roligt, då gör man förmodligen ett bättre jobb. Rätt man på rätt plats helt enkelt, en gammal sanning som håller när vi relaterar till engagemang.

Enligt Dan Pink är det främst tre saker som påverkar graden av engagemang hos en medarbetare:

  1. Ett tydligt syfte med att göra det man gör. Varför går jag till jobbet varje dag? Är det bara för att försörja mig, eller finns det andra drivkrafter som spelar roll? Att ha en position, en specifik ställning, arbetskamrater som kanske blivit mina vänner, för att jag är extremt inresserad av det jag gör och brinner för ett ämne? Alla måste hitta sitt varför och en bra ledare känner till sina teammedlemmars personliga motivationsfaktorer och odlar dem ständigt. Riktigt inspirerande individuella mål kan också få en person att ge det där lilla extra. Eller teamets mål. Vi skall uppnå det här tillsammans!
  2. Frihet i hur, när och var jag genomför mina arbetsuppgifter. Kan vara en fråga om flexibilitet när det gäller arbetstider, arbetsplats (möjlighet att jobba på andra ställen än på min plats på konotret), hur jag ska arbeta för att nå målen etc. Vissa typer av anställningar har självklart begränsningar här, du behöver ju vara i butiken för att kunna fungera som butiksbiträde etc. Men då gäller det att hitta andra typer av flexibilitet för dessa grupper. Målet är att minimera styrning!
  3. Ständig förbättring. Människor vill känna att de växer och utvecklas, motsatsen är inte att stå stilla utan att gå tillbaka, att dö en smula. Som ledare behöver du skapa förutsättningar för att dina teammedlemmar ska kunna förbättra sig på det de älskar att göra eller det de ännu inte vet att de älskar att göra, för att kunna göra det ännu bättre och bredda eller fördjupa sin kompetens på olika områden.

Det är svårt att släppa kontrollen och styrningen, man vet inte vad som kommer att hända. Men det gäller att ta små steg i rätt riktning, bit för bit kan man uppnå en förändring, och lita mer och mer på att det faktiskt fungerar. För det finns inget alternativ.

Den stora frågan som uppstår nu är vad vi ska mäta i stället? Se mitt nästa blogginlägg, där jag kommer att diskutera runt KPI:er som verkligen fungerar!

/ Pia-Maria

Fotnot: Mer om Dan Pink, motivation och inre drivkraft kan du läsa i tidigare inlägg av Annika Ahnlund: Sanningen om vad som motiverar oss »

Pia-Maria Thorén
Pia-Maria Thorén är civilekonomen och IT-konsulten som blev vd för det svenska konsultföretaget GreenBullet, där hon hjälper företag med helhetslösningar inom Talent Management. Pia-Maria är också föreläsare och erfaren processledare.
Pia-Maria Thorén

@piamia2

Agile People coach and Inspiration Director - creating results through motivation and agile people. My book Agile People is available on https://t.co/4rwjfd0Csv
Pia-Maria Thorén
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny