Don’t think outside your boss! – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Don’t think outside your boss!

Av den 3 oktober 2012 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Idag efterfrågar vi kreativa medarbetare som kan tänka utanför ramarna. Men samtidigt får vi inte tycka för mycket på våra arbetsplatser. Vår nya bloggare Kaj Stenman får inte den ekvationen att gå ihop.

Kaj StenmanJag hörde en intressant intervju i radions P1, där statsvetarprofessor Lennart Lundqvist fick en rak fråga: ”Finns demokrati på arbetsplatser”? Han svarade lugnt och bestämt: ”Absolut inte!” Lika lugnt radade han därefter upp exempel efter exempel på hur allmänt tyckande kunde resultera i att man fick lämna företaget.

Jag körde bil och blev så tagen att jag blev tvungen att stanna. Sverige är ett demokratiskt land men våra arbetsplatser – där vi spenderar största delen av vår vakna tid – är odemokratiska! Slutsatsen blir att det är oklokt att säga vad man tycker och konsekvensen är att vi får en rädd men lydig kultur.

Budskapet i platsannonser är oftast: vi vill ha kreativa individer som ”think outside the box”. Medan medarbetarna i verkligheten möts av: ”don’t think outside your boss”. Går det ihop? Såklart inte!

Jag tror att vi är inne på en farlig och kortsiktig väg. Det stora i livet och i företagen uppstår ju i möten mellan människor och kulturer. Det är nya idéer som blir nya produkter, tjänster och marknader.

Jag är övertygad om att vi måste vinna tillbaka samtalet och mötet mellan människor. Man kan förstås inte på demokratisk väg rösta om beslut, cheferna ska fortsatt vara tydliga ledare. Men jag tror att vi alla har känt skillnaden när alla i företaget – jag menar alla – är med på tåget. Det finns ingen större kraft! Hur många har inte känt hur bra det var på en ”kick off” eller konferens och några dagar senare är allt som vanligt igen…

Bra chefer vågar möta sina medarbetare på riktigt och tar sig också tid att göra det. Det är i öppna, ärliga och trygga möten mellan människor som underverken uppstår!

Kaj Stenman

Kaj Stenman

ManagementkonsultReady for anything
Alla vet hur man gör en bra teoretisk plan, konsten är att få det att inträffa i verkligheten! Kaj Stenman har varit ledare i många år, bl a som vd, försäljningschef, marknadschef och IT-chef. Nu hjälper han företag och organisationer att utvecklas genom att prioritera människorna, skapa enkla fungerande strategier och försäljningsdrivande aktiviteter.
Kaj Stenman
Kaj Stenman

Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

  • Niclas Rasmusson skriver:

    Tänkvärt och bra. Jag jobbar mycket med förändring av synen på ledarskapet i organisationen. Att som ledare ha modet att våga lyssna och släppa loss potentialen hos medarbetarnas hjärnor är A&O för långsiktig lönsamhet.

    Bra uttryck ”don´t think outside your boss” – många har rädslan att agera coachande och ”släppa kontrollen” över beslutet kring hur vi skall ta oss till målet. Att dessutom våga sig på exempelvis en ”bottom-up” variant för målsättning hos säljstyrkan kräver mycket av ledaren.

  • Malin Oest skriver:

    Härligt att vi är många som tycker att detta är en central fråga. Sitter just nu och slutjusterar inför föreläsningen ”De kunde ju ha frågat oss – en dag kring delaktighet och kommunikation. ” som ska hållas inför HR-människor i Göteborg i nästa vecka. Jag hoppas på så sätt kunna bidra till att fler chefer och medarbetare tänker i liknande banor. Att kommunikation och delaktighet blir på riktigt.

  • Patrick Lindblom skriver:

    Bra skrivet Kaj! De bästa cheferna av idag vågar inte bara erkänna att deras medarbetare kan vara bättre på sina respektive områden utan har detta som en framgångsfaktor för sig själva och sitt ledarskap. Ett bra mål är att omge sig med människor som är bättre än en själv – då kommer man som chef bättre till sin rätt, alla kan lära av varandra och organisationen kan i bästa fall få en turboinjektion energi och massor av spinoff-effekter.

  • Camilla Ekman skriver:

    Mitt i prick för mig personligen just nu! Första gången en arbetsplats där utgångspunkten åtminstone är denna filosofi som du så fint knytit ihop! Like.

    Jobbar som bäst som coach för tradenomstuderande och drar dessutom en kurshelhet i Human Resource Management!

    Följ även med vår coachblogg med undervisningsfilosofin på
    Teamcoacherna vid YH Novia http://teamcoacharna.wordpress.com/

    h. Camilla

  • Monica Lönnbom skriver:

    Väldigt kloka ord från en mycket klok och livsvis man. Jag tror vi är många som känner igen oss i resonemangen från flera perspektiv. Tack Kaj, för att du väcker frågan till liv, med den tyngd som du tillför i resonemanget. Viktigt och utvecklande och intressant, att diskutera, tänka på och framför allt förändra.

  • Helen skriver:

    Otroligt bra inlägg! Vill ha mer av detta resonemang.
    Ännu ett bevis för de odemokratiska arbetsplatserna är att just detta ämne är det nästan ingen som skriver om.

    Min tes: Är du kreativ, har åsikter och ifrågsätter så får du initialt massor av accept på just ditt sätta att vända, vrida och få fart i organisationen. Både av chef och medarbetare. Det skapas nytt och man tänker outside the box ett tag. Men efter ett tag så blir chefen rädd för vad som kan hända om den kreativa får ”för mkt stöd” hos medarbetarna och då sker en förändring. I chefen väcks maktkänslan via rädslans vanmakt. Då kapas ben för ben, lem för lem på den kreative. Oftast bakom offentlighetens ljus.
    Till slut är den som rekryterades in för sin kreativa sida allt annat än kreativ. Kvar står bara ytterligare en bakbunden medarbetare underställd en rädd chef som inte vågar ta samtal och lära av den som vågar tänka på annat sätt.

  • Kaj Stenman skriver:

    Tusen Tack!

    Tack alla som har läst, tyckt, delat, gillat och mest av allt kommenterat mitt inlägg här på HRbloggen.
    Bra tankar och kraft framåt!

    Kaj Stenman

  • Jag gillar Ditt sätt att reflektera och skriva dina tankar
    i denna blogg. För det du konstaterar är sant
    och varje ledare, mig själv inkluderad, måste aktivt
    Välja i Varje Stund
    Öppenhet
    Tillit
    Förtroende
    Tydlighet
    Samt respekt för varje människas enskilda
    åsikt!
    Tack för din klokskap åter en gång Kaj!

    Varma vänliga tankar
    Cecilia Minamizen
    Förskolechef samt grundare av
    Treat Your Trademark®

  • Mats skriver:

    En av mina mest minnesvärda erfarenheter som ledare var när jag var projektledare och skulle briefa min arbetsgrupp om uppdraget, och fick motfrågan från en i projektgruppen ”Mats, är det där något du vet, eller bara som du tror?”. Det kan låta oartigt, men det var en uppriktigt menad fråga där personen ville försäkra sig om att vi hade rätt förutsättningar för uppdraget. Det är den typen av ifrågasättande som utvecklar dig som ledare – det gäller att vara påläst och insatt för att leda projektgruppen på rätt sätt. Och självklart vara öppen för frågor och ha förmåga att tolka om frågan är ett sätt att utvecklas mot gemensamma mål, eller ett ifrågasättande av dig som ledare.

  • Magnus Hvam skriver:

    Bra innlegg, Kaj!

    Du peker på noe veldig viktig som forekommer alt for ofte. Jeg har selv svært få politiske gener og har nok fått mine uvenner på veien ved å si det jeg mener..

    Håper alt er vel med deg, forresten

    Magnus

    • Kaj Stenman skriver:

      Tack Cecilia, Mats och Magnus. Det värmer stort, skapar mod och bygger nya bra tankar av så härlig feedback!

      Kaj

  • Pelle Johansson skriver:

    Välformulerat om ett brännande ämne.
    Till synes enkelt, men svårt.

    Jag har själv i många år levt i en miljö där det ständigt har krävts att söka och finna nya vägar, samtidigt som man, jag, hela tiden var tvungen att hålla koll på någon annans kompass.
    En kompass som ytterst sällan var uttalad, och därmed heller inte möjlig att ifrågasätta.

    Jag kom dit hårt skolad av starka individer i en annan miljö.
    Där de med stolthet lärde ut tre saker:

    – Gör något, annars gör du fel!
    Och blir det fel, be om ursäkt.
    Och gör det inte igen…helst.

    – Bär kartonger!
    Om inte du kan göra skitjobbet,
    Hur kan du då få andra att göra det?

    – Utfall!
    Se enbart på vad som blir gjort, inte vad som sägs.
    Det är utfallet som är viktigt, inte tom ambition.

    De här tre hårt lärda ”visdomarna” hade jag med in i en värld som bestod av en diametral verklighet.
    En värld som satsar oerhört mycket resurser på ledarskapsutveckling…
    En värld som jag tror är allt för vanlig.

    Det är klart att det inte gick så bra.

    Men det har gett mig en viktig insikt i att ”kulturen” är så mycket viktigare än det enskilda ledarskapet. Chefer kan bytas, ledare kan skiftas men kulturer bestå.
    Samtidigt som ”kulturen” är ett kollektivt mönster, så kan rätt ledare ganska enkelt ”förlösa” mosaiken, individerna, om man vågar och orkar.

    Därmed inte sagt att det blir så dj.. himla bra bara därför att.

    Det är där det blir svårt.
    Utfall! Det är ju det som är viktigt.

    Chef, ledare, utveklare – funkar de tre delarna i en och samma människa?
    I teorin – ja.
    I praktiken – skeptisk.

    Vet inte.
    Men en sak vet jag med säkerhet, vi måste prata om det inne i boxen.

  • Härligt skrivet Kaj, om ett brännande ämne!Som osökt leder till Makt och Mognad. Makt är att kunna förändra som ledare. Mognad är utveckling som leder till – Bra ledare – som vinner!

    Ledare och chefer som utvecklar sitt ledarskap tex genom coaching spar tid och engagemang dagligen och får personal som presterar bättre och känner lust, tillfredställelse och mening med sitt arbete. Att våga förändring i sitt ledarskap är att aktivt ta mod till sig, att växa, mogna och utmana sig själv och som ledare.

  • Jan Blomström skriver:

    Det är precis det här som är utmaningen tycker jag, att hitta balansen mellan att ledarna ändå känner tryggheten i att ha kvar styrningen för sin verksamhet, men samtidigt att skapa utrymme för medarbetarna att tänka fritt. Också det som jag försöker lyfta fram i mina böcker.

    Kul inlägg i alla fall! //

  • Johan Hörlin skriver:

    Jag tror att Kaj har en poäng med sitt inlägg. Själv är jag rädd att alltför många anställda hellre lyssnar på sin chef istället för sin kund. Frågan är, vem lever företaget på?

  • Erik Malmberg skriver:

    Katharsis för Kaj var meningen: ”man kan förstås inte på demokratisk väg rösta om beslut”. Jag har funderat på denna. Vad är det som säger att det är en absolut sanning? Varför inte?

    Hade vi frågat både allmänhet och experter för 200 år sedan om landet kunde styras utan kung så hade svaret också varit ”man kan förstås inte på demokratisk väg rösta om beslut”. Idag vet vi att demokratiska stater kan nå långt komplexare utveckling än någon annan känd statsform, jmf vetenskapligt, socialt, livskvalitetsmässigt, rättssäkert, medellivslängd, utbildning, etc.

    Vad säger att inte samma skulle gälla för företag och organisationer?

    Rätt utveckling skulle kunna ge bolag som är lönsammare, långsiktigare och mer balanserade (hållbarhet, social förankring etc) än dagens relativt klumpiga och kortsiktiga hierarkier.

  • Stina Sandberg skriver:

    ”A good leader does not create followers, they create new leaders”

    – Ett citat som passar mycket bra in här. En god ledare är en förebild i sin organisation. En framgångsrik ledare har företagets mål i fokus och förstår även att medarbetarnas engagemang har en direkt påverkan på företagets resultat. Engagerade medarbetare presterar bättre, får ökad självkänsla och tar ett större ansvar. En engagerad medarbetare sprider dessutom glädje både på sin arbetsplats och utanför.

  • Karl skriver:

    På min arbetsplats är det väldigt högt i tak för alla medarbetare, vår chef medger öppet att ”såklart du ska göra det Karl, du är mycket bättre på det än mig”

    Vi är en rätt så liten organisation och vår chef arbetar hårt för att ”höja volymen” som han kallar det så att ingen är rädd för att ifrågasätta vare sig kollega eller chef.

Meny