Paradigmskifte i talangfabriken – del 2
ORGANISATION & LEDARSKAP. Avgörande för dagens medarbetare är att veta vad som förväntas levereras, att få vara delaktig och att bli lyssnad på. Det menar affärspsykolog Jan Blomström i vår artikelserie om anpassning av arbetsplatserna till den moderna medarbetaren.
Idag skapar medarbetare själva sina arbetsplatser och sina förutsättningar till att prestera bra. De är vana från skolan att utgå från målbilder och att sedan själva och tillsammans med sina kollegor lägga upp jobbet på bästa sätt. Budskapet till deras chefer är idag mer av karaktären: ”säg vad du förväntar dig för leverans från oss och lämna oss sen ifred”.
I samband med att medarbetare idag signerar sitt anställningskontrakt har de samtidigt åtagit sig en hög grad av personligt åtagande. De har valt att vara med på tåget och aktivt bidra till en positiv verksamhetsutveckling. Det är också en utgångspunkt som chefer och HR-funktioner behöver anamma.
Medarbetarna är idag varandras arbetsmiljö, där de hjälps åt att göra varandra starka. Att vara positiv och villig till positiv utveckling är ett beteende de tar emot lön för att ha. De ska komma leveransklara till jobbet. Att leva i sunda parrelationer så de orkar tänka positivt, att äta sunt och motionera så man orkar med tunga lyft på jobbet utan att få ont är exempel som är självklara att förvänta sig idag i sin strävan att förbättra sin anställningsbarhet.
Informera om allt, fråga om inget
Medarbetarna tar emot lön för att självständigt sköta sina uppgifter. Uppstår problem löser man det inom sin grupp – vilket man också gör vid framgångarna såklart. Våra verksamheter är idag allt mer transparanta och det finns inget utrymme för dolda agendor. Därför ska moderna medarbetare informera sin chef om allt men aldrig fråga om något. Behöver de trots allt komma till chefen med ett problem bör man förvänta sig att de samtidigt har med sig minst två förslag till lösning. Det är inte längre OK att dumpa problemen i chefens knä, oavsett om det är stora eller små problem.
Medarbetarna skapar sin ledning
Medarbetarna har lovat sin arbetsgivare att leverera förväntad leverans på jobbet, och de vet själva bäst vad de behöver för att prestera bra. Så att de själva skapar sin chef är idag helt naturligt.
”Ska jag kunna göra mitt jobb på ett bra sätt så är ditt ledarskap inte ’good-enough’ utan jag behöver det här från dig”, sa en medarbetare till sin chef på deras personalmöte. En dialog som blir allt vanligare i takt med att medarbetarna tar överansvaret för leveransen i verksamheten. Där medarbetarna tidigare hjälpte chefen är det idag chefen som skapar förutsättningar för sina medarbetare så att de levererar det de ska. Avgörande faktorer för medarbetarna idag är att veta vad som förväntas levereras, att man får vara delaktig och att man blir lyssnad på. Om inte, så tar de sin Mats ur skolan och går vidare – vilket arbetsplatserna inte har råd med.
Att skapa en arbetsplats där även de moderna medarbetarna attraheras blir helt enkelt en avgörande framgångsfaktor i tiden framöver. Här kommer vi in på vikten av ett ledarskap som möter upp medarbetare i deras personliga åtaganden. Något vi kommer att fokusera på i nästa artikel om paradigmskiftet i talangfabriken.
Senaste inlägg av Jan Blomström (Se alla)
- Paradigmskifte i talangfabriken – del 3 - 4 november 2012
- Paradigmskifte i talangfabriken – del 2 - 30 september 2012
- Paradigmskifte i talangfabriken – del 1 - 12 september 2012
Tags: företagskultur, ledarskap, organisationsförändring, organisationsutveckling