Paradigmskifte i talangfabriken – del 1
ORGANISATION & LEDARSKAP. Idag har vi kommit så långt att vi börjat förstå hur moderna medarbetare fungerar – men vi möter upp dem med traditionella strukturer. Det menar affärspsykologen Jan Blomström, som i vår nya artikelserie visar hur vi på riktigt kan börja anpassa våra arbetsplatser.
Dagens moderna medarbetare skolades in i en helt annan tidsanda och kräver helt andra förutsättningar än tidigare generationers för att prestera bra. Arbetsplatsernas tidigare utformning var säkert helt rätt då, men är inte lika rätt idag och framförallt inte i morgon. Det gäller såväl synen på ledarskapet, synen på medarbetarrollen, synen på hur strukturerna ska se ut och synen på själva arbetsplatsen och dess funktion.
Arbetsplatsen som talangfabrik
Idag är jobbet inte längre bara en födokrok, utan en personlighetsskapande del av var och ens liv. Man behöver betrakta arbetsplatsen som en drivbänk där alla sorters talanger får utvecklas och växa sig starka, både som yrkespersoner och individer. Själv brukar jag se arbetsplatsen som en talangfabrik, en plats där man både gör sig attraktiv och blir attraktiv för arbetsmarknaden.
Den tidigare lojaliteten till arbetsgivaren är idag förskjuten till att gälla den egna karriärutvecklingen. Jobbet är en färskvara, där medarbetarna stannar kvar endast så länge de ges möjlighet att växa och förbättra sitt marknadsvärde. Avgörande är att skapa en bra balans där båda parter får sina behov tillgodosedda och där det råder en vinn-vinn situation.
Uttala och definiera paradigmskiftet
När jag är ute på arbetsplatserna som affärspsykolog, gläds jag åt att chefer, HR-personer och övrig ledning gärna lyfter fram medarbetarna som den viktigaste resursen. Själva arbetsplatsen är däremot ofta fortfarande byggd på en bas som härstammar från det gamla industrisamhället, med regler om rätt och fel, med fackliga företrädare som för talan och förväntningar på yrkesroller som inte längre är funktionella.
För att lyckas behöver man ta det ett steg till. Uttala och definiera att ni har ett paradigmskifte på er arbetsplats, något som i min värld kanske framför allt handlar om en förskjutning av äganderätten.
Krav på att leverera
Dagens medarbetare har fått sitt jobb för att de på sin anställningsintervju sa: ”Anställ mig! Jag är bättre rustad än alla andra som sökt jobbet att se till att målen uppnås.” Medarbetarna tar helt enkelt emot lön för att verksamheten ska leverera och innehar därmed också äganderätten till att det levereras eller till att det inte levereras. Cheferna och ledningen tar däremot lön för att skapa förutsättningar för personalen att kunna prestera bra, att definiera ramar och förutsättningar och vara genuint intresserade av vad medarbetarna behöver för att prestera ännu bättre.
I nästkommande artikel kommer jag att lyfta fram hur arbetssituationen bör se ut på den moderna arbetsplatsen – talangfabriken – för att medarbetarna ska prestera bra idag och i framtiden.
Om bloggaren: Affärspsykologen Jan Blomström arbetar med inspiration och utveckling av moderna arbetsplatser, mer information finns på www.janblomstrom.se. Jan har också författat böckerna Talangfabriken och Talangaccelererande ledarskap. Böckerna finns bl a att köpa på www.arbetslivsbocker.se.
Senaste inlägg av Jan Blomström (Se alla)
- Paradigmskifte i talangfabriken – del 3 - 4 november 2012
- Paradigmskifte i talangfabriken – del 2 - 30 september 2012
- Paradigmskifte i talangfabriken – del 1 - 12 september 2012
Tags: företagskultur, ledarskap, organisationsförändring, organisationsutveckling