Arbetsmiljöarbetet ger effekt – men mer tid och kunskap behövs – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Arbetsmiljöarbetet ger effekt – men mer tid och kunskap behövs

Av den 18 september 2012 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Idag bedriver de flesta företag och organisationer ett systematiskt arbetsmiljöarbete, visar Prevents arbetsmiljörapport 2012. Men samtidigt saknar många chefer och skyddsombud tid och kunskap för att kunna jobba med dessa frågor på ett bra sätt.

Över 900 skyddsombud och chefer har svarat på frågor om arbetsmiljön under våren 2012. Nio av tio chefer uppger att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) på deras företag – en fördubbling jämfört med 1996.

Åtta av tio ser att arbetet ger effekt
– Det är också mycket glädjande att åtta av tio chefer anser att arbetet verkligen bidrar till en bättre arbetsmiljö. Det borde inspirera till fortsatt kompetensutveckling och insatser för en bättre arbetsmiljö, säger Gunnar Lagerström, projektledare på Prevent.

Tre av tio saknar kunskaper
Samtidigt uppger nästan hälften av cheferna och fyra av tio skyddsombud att de inte har den tid som behövs för att arbeta med arbetsmiljön. Tre av tio chefer och skyddsombud upplever dessutom att de har begränsade kunskaper för att arbeta med frågorna. Bristen på tid och kunskaper upplevs som störst inom privata servicenäringarna samt vård- och omsorgssektorn.

Utbildning kan ge ökad lönsamhet
– Det har skett en positiv utveckling på arbetsmiljöområdet. Mer tid och utbildning för att jobba med frågor kring arbetsmiljön kan leda till en nöjdare personal och ökad lönsamhet för företaget, säger Monica Lörnbo, projektledare på Prevent.

TIPS PÅ ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR

Vår specialist på arbetsmiljö Annika Ahnlund utbildar era chefer och skyddsombud på plats hos er. Läs mer »

På vårt seminarium ”Strategiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete” får HR lära sig arbeta mer affärsinriktat med både arbetsmiljö och hälsa. Läs mer »

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny