Varför hoppas när man kan arbeta strategiskt? – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, hälsoarbete

Varför hoppas när man kan arbeta strategiskt?

Av den 23 augusti 2012 942 visningar
ARBETSMILJÖ & HÄLSA. Majoriteten svenska företag och organisationer bedriver arbetsmiljö- och hälsoarbete utifrån lagkrav eller ad hoc-lösningar. Men för att uppnå verkliga resultat krävs tydliga strategier.

För snart ett år sedan gjorde vi en undersökning här på HR-bloggen med frågeställningar kring hur pass strategiskt arbete med hälsa och arbetsmiljö bedrivs. 250 personer svarade på frågor kring hur det fungerar med mål, aktiviteter/åtgärder, prioritering, kompetens, m.m. i deras organisationer. Innan du läser vidare, gör gärna årets upplaga av testet här »

Fjolårets resultat, väldigt kortfattat: majoriteten saknar strategi och bedriver arbete mer ad hoc eller utifrån lagkrav. Jag tänker på ett citat från en gammal favoritfilm, Yrrol: ”Man kan ju göra så, men det är inte rätt.” I alla fall inte om ni vill skapa goda förutsättningar för medarbetarna att både må och prestera bra i er organisation. Man kan varken förlita sig på ad hoc, eller ännu värre, på tur eller hopp som vissa verkar göra. ”Vi hoppas såklart att våra medarbetare mår bra här” har jag hört alldeles för ofta. Varför hoppas när man kan arbeta strategiskt?

Utgå från nuläget

Och för en strategi krävs det att vi först undersöker hur vår personal mår idag, vilka förutsättningar de har på jobbet, vilka eventuella risker vi ser samt vilka friskfaktorer vi har. Det här är en bra start. Först när vi har ett nuläge att utgå ifrån, kan vi formulera mål som ska uppnås och se till vilka vinster det skulle innebära om vi når dem. Och sedan börja skissa på den väg som ska ta oss dit. Där har vi början på en strategi för hälsa och arbetsmiljö.

Enligt nämnda undersökning svarar 30 % att deras systematiska arbetsmiljö ger tydliga resultat i form av ökad trivsel, sänkt sjukfrånvaro, färre olyckor, ökad produktion och bättre lönsamhet. Troligtvis har dessa företag tydligare strategier. De undviker i möjligaste mån ad hoc lösningar och tumhållning.

Träning ger färdighet

Ingemar Stenmark sa en gång, när en reporter tyckte att han hade sådan tur eftersom han vunnit så mycket, något i stil med ”Ja, det verkar som att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag.”

Så vill ni ha medarbetare som kan må och prestera bra, eller kanske till och med bättre än bra, skippa turen och börja träna. Formulera en klar och tydlig strategi för ert arbete med hälsa och arbetsmiljö!

TIPS! Vår utbildning ”Strategiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete” lär dig jobba mer strukturerat och affärsmässigt med dessa frågor. Läs mer här »

Vill du läsa vår undersökning i sin helhet så finns den här »

Christin Berg
Christin Berg är processledare och utbildare inom strategiskt hälsoarbete och kommunikation, bl a på vår utbildning Strategiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete. Christins fokus ligger på att skapa förutsättningar för friskare och mer effektiv personal. Hennes utgångspunkt är att mår du bra kan du också prestera bra.
Christin Berg
Christin Berg

Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny