Så talar du motiverande till dina medarbetare
LEDARSKAP. Att tala motiverande till sina medarbetare är en av de största utmaningarna för företagsledare med personalansvar. Man måste på en och samma gång framstå som en förebild, inspirera medarbetarna och öka deras självförtroende inför väntande utmaningar. Vi lär dig hur!
Motivationstal har fått en ganska torr stämpel genom åren, eftersom långt ifrån alla faktiskt är motiverande. Utförda på rätt sätt är de dock både effektiva och viktiga. Tänk till exempel på tränarens uppgift i ett fotbollslag – rätt motivation är ofta skillnaden mellan vinst och förlust.
Förmågan att motivera andra är inte – som många tror – uteslutande medfödd, utan beror i mångt och mycket på teknik som kan tränas upp. Det är förstås lättare sagt än gjort och det finns många fallgropar på vägen, men för den chef som lärt sig hur man motiverar sina anställda är kunskapen ovärderlig, både på det ekonomiska och personliga planet.
Att tala motiverande
Det vanligaste tillfället där en ledare får möjlighet att hålla ett inspirerande tal brukar vara inför workshops eller konferenser. Då är dessutom personalstyrkan utanför vardagsmiljön och förmodligen mer benägen att fokusera på andra saker än de vanliga arbetsuppgifterna. Ett sådant tillfälle är synd att gå miste om. Här följer några tips att ha i åtanke inför ett sådant tal:
- Till att börja med måste man ta hänsyn till vilka man talar till, inklusive ålder och bakgrund. Ett ämne eller inriktning som passar perfekt för en målgrupp kan vara helt fel för en annan. Det handlar i första hand om ämnesval, men även om tilltal och språkbruk.
- En genväg är att hämta inspiration från andra. Det finns massor av tips att inhämta från böcker (och webbsajter) om ämnet.
- Specifika exempel sätter alltid färg på ett tal, även om exemplet inte är direkt relaterat till ämnet. Ta upp framgångshistorier från verkliga livet och sätt in dem i ert sammanhang, eller missöden som vänts till något positivt.
- Övning ger färdighet. Att träna på talet framför spegeln är ett utmärkt sätt att memorera innehållet och öva på presentationen.
- I samma anda som ovanstående punkt: Undvik att läsa innantill. Intrycket av en talare som läser innantill är betydligt svagare än om talet levereras självsäkert från minnet.
- Alla har mål att uppnå – både individuellt och som en del av företaget – och att identifiera de här målen är bland det viktigaste man kan göra i ett motiverande tal.
- Aktivera lyssnarna och få dem att känna sig delaktiga. Det motverkar att talet blir långtråkigt. Det kan bestå av att svara på åhörarnas frågor eller be om handuppräckning.
- Var noga med planering och förberedelser så är hälften vunnet. Självförtroende är viktigt för en talare, men tror man att det går att leverera ett lysande och minnesvärt tal helt spontant är man ute på hal is. Spontana inslag är aldrig fel, men de bör var en del av en välstrukturerad helhet.
- Tänk på språkbruket och gör det inte krångligare än nödvändigt. Invecklade ord och formuleringar kan få motsatt effekt om publiken upplever att du pratar ”över huvudet” på den.
Sammanfattning
Det motiverande talet uppmanar till handling och kan vara oerhört värdefullt när det är insiktsfullt och intressant. Av samma anledning är det också betydligt svårare än det genomsnittliga talet. Fokusera på det viktigaste och tänk efter före vad du vill uppnå med talet så kommer du att nå ut med ditt budskap.
Artikeln är komponerad av Daniel Engsén, som studerat retorik som hjälpmedel vid strategisk företagsledning. Idag jobbar Daniel Engsén som ansvarig för intern kommunikation på Konferensanläggningar.se.
Senaste inlägg av Daniel Engsen (Se alla)
- Så talar du motiverande till dina medarbetare - 20 augusti 2012
Tags: gör-så-här, kommunikation, ledarskap, motivation, tips
Tack för trevliga tips!
Bra artikel kring vikten av att motivera.
Viktigt att trycka på är det icke verbala i motivationstalet. Det är vad ledaren utstrålar som ger resultatet. Tränar många butikschefer som dag efter dag skall peppa igång sin personal vid ett kort morgonmöte på golvet innan portarna slås upp. Ibland behövs inte många ord. Vad det handlar om är ett tydligt varför vi gör det vi gör budskap.
Grunden är bra service till kunderna så att de kan hitta, få rätt prylar, betala och kunna använda i vardagen. Har man detta syfte tydligt kommer lönsamhet och motivation hand i hand.