Så lade Agile grunden till Europas bästa arbetsplats – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Så lade Agile grunden till Europas bästa arbetsplats

Av den 26 augusti 2012 942 visningar
AGIL HR. Futurice är ett spännande exempel på hur ett företag kan inspireras av Lean och Agile. Genom sitt fokus på ständiga förbättringar, förtroende och transparens har de skapat en på många sätt unik företagskultur, skriver Carl Blomberg.

När det finska IT-företaget Futurice på kort tid växte från 20 till 100 anställda ställdes helt nya krav på organisation och arbetssätt. En kanske inte helt ovanlig situation för snabbväxande företag. Men det konventionella sättet att organisera sig, så som ”alla andra gjorde” och som managementlitteraturen förespråkade, slog aldrig igenom. För mycket hierarki och uppdelning gjorde att tänkandet till stor del begränsades till chefer. I ett företag som satsade mycket på att rekrytera de bästa och där medarbetarna också är ”produkterna” slog denna organisering fel.

I stället för hierarki sökte Futurice efter någonting bättre och inspirerades av filosofin bakom Lean och Agile. Respekt för människor. Ständiga förbättringar och ett ständigt ifrågasättande av nuvarande situation. Förtroende. Transparens. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Förutom en stabil tillväxt det senaste decenniet blev företaget i år utsett till Europas bästa arbetsplats i SME-klassen av Great Place to Work.

Happiness Cycle - Futurice

Några exempel på hur ditt företag kan inspireras av Futurice:

  • I stället för hierarki har Futurice skapat en egen organisationsmodell med Caring, Transparency, Continuous Improvement och Trust som ledord. Ett viktigt syfte är att det återigen ska vara roligt att arbeta. Glada människor leder till glada kunder som leder till glada slutanvändare, allt enligt deras Happiness Cycle (se bild ovan).
  • Futurice är inte chefslösa, men det finns principer om att det inte ska finnas några onödiga chefer som begränsar beslutsfattandet. Chefer förutsättas inte veta bättre. Besluten tas istället kollektivt med hjälp av 3×2-principen. Denna princip innebär i korthet att alla kan ta bra och rättvisa beslut genom att överväga människor, kunder och siffror (3) mot nuläge och framtid (2).
  • Förtroende framför allt. På Futurice finns en bakomliggande idé om att medarbetare vill företagets bästa. Om organisationer genom system och processer påvisar lågt förtroende kommer medarbetarna troligtvis inte känna samma ägandeskap och ansvarskänsla. Genom det kollektiva beslutsfattande får alla möjlighet att påverka sin situation och driva företaget framåt.

För dig som vill läsa mer rekommenderas Futurices blogg.

Carl Blomberg

Carl Blomberg

BloggarAgil HR
Carl Blomberg är personalvetare och grundare till bloggen Agil HR, där han skriver om hur Agile och Lean kan appliceras på HR. I bloggen blandar han egna tankar med forskning och konkreta exempel på vad organisationer kan göra för att arbeta smartare och kraftigt öka medarbetarnas engagemang. Frihet, transparens och fokus på inre motivation är viktiga ledord för Carl.
Carl Blomberg

Senaste inlägg av Carl Blomberg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny