Dagens talanger kräver coachande ledarskap – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Dagens talanger kräver coachande ledarskap

Av den 29 mars 2012 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Både HR och chefer behöver lära sig det coachande förhållningssättet för att stödja den nya generationens chefer och medarbetare på bästa sätt. Genom att lyssna, ställa frågor och ge mycket feedback på prestationer, utvecklar och behåller man dagens och morgondagens talanger.

intervju-feebackSom vi tidigare skrivit, kräver nya organisationsformer och nya generationer mer agila HR-processer. Det vill säga som har fokus på snabb förändring, feedback och samarbete mellan människor.

Behovet av förnyelse gäller förstås även ledarskapet. Generation Y (80 och 90-talisterna) är enligt forskarna den mest underhållskrävande arbetskraft världen någonsin skådat. De är uppväxta med ett intensivt informationsflöde och vana att få ständig feedback på det de gör. De är kräsna och väljer att arbeta i de organisationer som ger bäst möjlighet till utveckling. Dessutom är de ofta individstarka personer som inte låter sig detaljstyras, utan själva vill välja hur en uppgift ska lösas.

Aktivt medarbetarskap

Allt eftersom 40-talisterna nu går i pension måste landets organisationer ställa om ledarskapet till att passa generation Y. Jag ser här det coachande ledarskapet som absolut nödvändigt för att utveckla framtidens talanger.

Syftet med ett coachande ledarskap är att stärka medarbetarnas förmåga att agera självständigt, att utvecklas och växa genom att själva komma fram till sina lösningar. Det handlar om att lyssna, ställa frågor och ge mycket feedback på prestationer. Genom ett coachande ledarskap tror jag även att vi kan intressera denna generation för att själva bli chefer – något de enligt undersökningar inte strävar efter idag.

HR coachar cheferna

Men det är inte bara cheferna som behöver lära sig att coacha sina medarbetare. Cheferna behöver också stödjas i sina roller. Och vem är det som har denna uppgift? Jo, just det: HR. Den nya generationens ambitiösa chefer förväntar sig att få ett professionellt stöd av HR för att kunna fullgöra sitt personalansvar på bästa sätt och utvecklas som ledare. Med andra ord blir det allt mer nödvändigt att även HR har kunskaper i det coachande förhållningssättet.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

 • Niclas Rasmusson skriver:

  Bra artikel om vikten av ett coachande ledarskap.
  Jag kom just hem från 2 dagar i Oslo och 2 dagar i skara där jag avslutat 2 program med coachande ledarskap. För att få ett coachande ledarskap att fungera krävs i mina ögon ett commitment från ledningsgruppen och sedan en implementation hela vägen ned till grupp/teamledare. Det handlar om ett nytt förhållningssätt där ledarna går från att leverera lösningar och todo-listor till en tydlighet via målstyrning, feedback, aktivt lyssnande och coaching. Min erfarenhet med införande av denna typ av ledarskap i organisationer visar på 24-36 månaders internt arbete i kombination med införandet av ett antal ledarskapsverktyg via utbildingsinsatser. Att det fungerar och ger direkt avkastning på sista raden har jag fått bekräftat via företagens resultatutveckling.

 • Carl Lachmann skriver:

  Huh – 24 till 36 månader för att inför ett nytt coachande ledarskap. Jag ramlar tillbaka till min gamla handledning för pansarstrid.

  ”endast det enkla är möjligt”.

 • Annika Ahnlund skriver:

  Jag håller med Carl om att det låter lite onödigt avskräckande med 24-36 månaders införlivningstid. Jag är övertygad om att det går att göra stor skillnad på mycket mindre tid än så. Om en efter en av cheferna lär sig det coachande förhållningssättet uppnår man ringar på vattnet efterhand.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny