Fler kvinnliga hotellchefer med satsning på mångfald – HRbloggen.se
Hem » jämställdhet, mångfald

Fler kvinnliga hotellchefer med satsning på mångfald

Av den 8 mars 2012 942 visningar
JÄMSTÄLLDHET/MÅNGFALD. Hotellbranschen är en av få branscher där kvinnor innehar ledande positioner i större utsträckning än män. Inom hotellkedjan Scandic har en medveten satsning på mångfald lett till fler kvinnor på ledande positioner.

Traditionellt är den närbesläktade restaurangbranschen och framförallt kockyrket ett mansdominerat yrke, men i hotellbranschen är fler kvinnor än män chefer.

Affärens behov styr mångfaldsarbetet

Hos Scandic är hälften av alla hotelldirektörer kvinnor. Det är resultatet av en medveten strategi och ett långsiktigt arbete, som styrs av affärens behov av mångfald.

Henrik Dider - HR-direktör på Scandic

– Den typiska affärsresenären är idag inte densamma som den var för 20 år sedan. Idag har vi mycket mer kvinnor som reser i tjänsten, något det går att dra enkla slutsatser ifrån när det gäller vilken sammansättning vår personal måste ha för att kunna se och svara upp till gästens behov, berättar Henrik Dider, HR direktör på Scandic.

– Vi ser förstås också oerhörda vinster för oss som organisation att konsekvent arbeta för en maximal spännvidd i olika åsikter, bakgrunder, utbildningsnivåer, språkkunskaper och så vidare.

Utvecklingsprogram och mentorskap

En viktig del av Scandics mångfaldsarbete är att utveckla unga talanger som har nyfikenheten framför sig. Det ger en bättre fördelning både vad gäller kön, personligheter, utbildningsbakgrund och ålder.

För att skapa förutsättningar för att kunna växa och anta utmaningar arbetar man med mentorskap, där erfarna hotelldirektörer fungerar som faddrar åt nya förmågor. Internt finns också ett utvecklingsprogram, som syftar till att coacha och träna talangfulla avdelningschefer att bli hotelldirektörer.

Resultaten låter inte vänta på sig. Inom exempelvis Scandic i västra Sverige har fem av femton hotell relativt nyligen fått unga, kvinnliga hotelldirektörer.

Man jobbar också för att locka fler kvinnliga kockar till sina hotellrestauranger. Nu senast var Ida Eriksson, sous-chef på Scandic Anglais, en av sex finalister i tävlingen Årets Unga Kock 2012.

Vad är då hemligheten bakom ett framgångsrikt mångfaldsarbete?

– Det gäller att göra en stark koppling till affären och resultatet. Via mångfald i den egna organisationen får man kunder som blir sedda och bekräftade genom att möta anställda som får dem att känna att de är ”among friends”, säger Henrik Dider.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny