Bolagen som kvinnliga talanger kan välja bort – HRbloggen.se
Hem » employer branding, jämställdhet

Bolagen som kvinnliga talanger kan välja bort

Av den 24 februari 2012 942 visningar
JÄMSTÄLLDHET/EMPLOYER BRANDING. I en reklamkampanj riktad mot kvinnliga talanger, listas de 100 börsbolag där kvinnor icke göre sig besvär. Arbetsgivarvarumärket hos företagen ifråga får sig säkert en rejäl törn – även om kampanjen förstås har ett högre syfte.

AllBright annons 100 bolag

Det går frustrerande trögt med jämställdheten i Sverige. Något stiftelsen AllBright, med grundaren Sven Hagströmer och VD Rebecca Lucander i spetsen, vill ändra på. AllBrights vision är att öka andelen kvinnliga chefer på alla nivåer i näringslivet – framför allt i den operativa ledningen, där den verkliga makten finns.

I AllBrightrapporten 2012 rankas börsens alla bolag för att visa vilka företag som är bäst respektive sämst på att befordra kvinnor. Det är en skrämmande läsning, som bl a visar att 40 % av börsbolagen – 100 företag – inte har en enda kvinna i sin ledningsgrupp. Och när kvinnor väl finns i ledningen, handlar det till 75 % om stabsfunktioner.

Här göre sig kvinnor icke besvär

Förutom att dessa 100 värstingbolag nu hamnat på svarta listan, finns ännu en anledning till skrämselhicka: AllBright gör en provokativ reklamkampanj som främst riktar sig till Handelshögskolans 47 % kvinnliga avgångsstudenter. Utanför skolan sitter en affisch med budskapet: ”100 börsbolag som tycker att den bästa kvinnorörelsen är den i sängen”. Följt av namnen på de hundra företag som inte har en enda kvinna i ledningsgruppen. Samma annons visas även i jätteformat mitt på Stureplan. (klicka på annonsen här intill för att se den större)

”Man kan se det som en tjänst till kvinnor, att visa upp vilka bolag de kan välja bort. I vilka bolag man icke behöver göra sig besvär”, säger Sven Hagströmer till Veckans Affärer.

Skadar arbetsgivarvarumärket

Jag gillar denna typ av kampanjer för att skapa debatt och provocera fram snabba förändringar. De behövs.

Men det kan inte vara kul att sitta som employer branding-ansvarig i något av de svartlistade bolagen. Att pekas ut som ett av Sveriges mest ojämställda företag skadar förstås arbetsgivarvarumärket. Under studentrekryteringsdagar eller anställningsintervjuer måste dessa bolag få problem med trovärdigheten vad gäller kvinnors karriärmöjligheter hos dem.

Samtidigt ser jag en paradox i att om kvinnliga talanger faktiskt väljer bort de företag som nu hängs ut, blir det ännu svårare att uppnå ökad jämställdhet i dessa bolag framöver. Tvärtemot Allbrightstiftelsens intentioner, alltså.

Vilka börsbolag är då bäst respektive sämst på jämställdhet?

Nedan ser du AllBrightrapportens rankinglista, uppdelat i tre storlekskategorier. Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Utdrag ur Allbrightrapporten 2012

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny