Trendspaning: Integrerad Talent management
TALENT MANAGEMENT. Vad har Talent management och integration egentligen gemensamt? Vår expert Pia-Maria Thorén reder ut begreppen!
Integration brukar handla om att få invandrare anpassade till det svenska samhället. Eller också är det något tekniskt som har med ihopkoppling av datasystem att göra. Talent management däremot, är ju mer förknippat med människor och karriärplanering. Eller?
Låt mig reda ut begreppen! För att ta ett konkret exempel: Låt oss anta att du är i en situation där en för ditt företag mycket viktig nyckelperson av någon anledning kommer att lämna sin position inom kort. Du är HR-ansvarig och tillsammans med nyckelpersonens chef behöver du hitta en ersättare till denna mycket speciella och krävande roll.
För att kunna hitta rätt person (som förmodligen skall tillsättas genom internrekrytering då det krävs djup erfarenhet från företaget) behöver ni ha tillgång till information om potentiella kandidater. Vilken information som behövs är helt beroende på den specifika rollens karaktär och kriterierna för att kunna klara jobbet behöver vara tydliga. Till exempel behöver ni kanske ha koll på:
- Vilka tidigare roller har personen haft – i företaget och under tidigare anställningar?
- Vilken kompetensnivå har personen på de kompetenser som är viktiga för just den här rollen?
- Vad säger medarbetarna och de som personen själv är chef för om personens starka och svaga sidor?
- Hur väl har personen nått sina mål historiskt?
- Hur väl stämmer personens beteende överens med företagets värderingar?
- Vilka utbildningar / kurser / certifieringar har personen genomgått de senaste åren?
- Hur ser personens löneutveckling ut?
Tänk dig att du kan filtrera alla anställda i företaget så att du får fram precis alla som matchar de kriterier som du ställt på ersättaren. Sedan kan du och ansvarig chef i lugn och ro gå igenom resultatet. (Det här borde ni förstås ha gjort för länge sen, så att den viktiga nyckelpersonen redan hade ett antal möjliga ersättare med varierande grad av färdighet för att kunna ersätta honom eller henne.)
Men hur ser man till att ha all denna information om medarbetarna – måste man inte då jobba med att mata in och uppdatera information hela dagarna? Nej, inte om man arbetar med integrerad Talent management och har ett bra IT-stöd. Information arbetas fram genom att medarbetarna sätter mål som följs upp i verktyget. De genomgår kompetensutvärderingar och 360-utvärderingar där resultatet sparas. De går kurser och agerar mentorer och coacher – information som sparas i verktyget för lärande. Och de får sin ersättning och sina förmåner, kanske baserat på VAD de uppnått och HUR. Man ser också vilka tidigare roller personen haft i organisationen.
Ju längre en person arbetar i ett företag, desto mer information knyts till den personen bara genom att man arbetar aktivt med kompetensutvärdering, lärande, mål & prestation och så vidare. Ersättningsplaneringen (eller successionsplaneringen) blir därför väldigt lätt att göra, när man har tillgång till all denna information via ett bra verktyg precis där och när man behöver det.
På engelska kallas det för Talent profile eller Employee profile när man knyter information till medarbetarna. På svenska skulle det bli medarbetarprofil och det känns som ett helt okej begrepp, tycker jag! Vad tycker du? Kommentera gärna inlägget!
Mer om Talent Management berättar jag på seminariet den 15 mars.
Lev väl!/Pia-Maria
Om bloggaren: Pia-Maria Thorén är civilekonomen och IT-konsulten som blev vd för det svenska konsultföretaget GreenBullet, där hon hjälper företag med helhetslösningar inom Talent Management. Pia-Maria är också kunnig föreläsare och erfaren processledare vid vårt seminarium Talent Management i praktiken den 15 mars 2012.



Senaste inlägg av Pia-Maria Thorén (Se alla)
- Goodbye Talent Management – Hello Business Execution - 11 januari 2013
- Trendspaning: Kontroll motverkar engagemang - 24 oktober 2012
- Trendspaning: Jobbarkitektur underlättar kompetensplaneringen - 29 augusti 2012
- Trendspaning: ”Big Data” inom HR ser dagens ljus - 18 april 2012
- Trendspaning: Agile Performance Management - 14 februari 2012
Tags: kompetensförsörjning, rekrytering, talent management, trender
Du har helt rätt i din spaning. Det finns så mycket att göra när det gäller att kombinera Talent management med IT och implementation i organisationen. IT behöver inte vara tungt och tråkigt utan kan faktiskt vara lustfyllt om man gör det på rätt sätt.
/Daniel på Safemind