Ett hälsoarbete värdigt år 2012 – HRbloggen.se
Hem » hälsoarbete

Ett hälsoarbete värdigt år 2012

Av den 4 januari 2012 942 visningar
HÄLSOARBETE. Tyvärr kommer hälsoarbete ofta att handla om belopp på friskvårdsbidrag eller friskvårdstimmans vara eller inte vara. För år 2012 hoppas Christin Berg att hälsoarbetet blir mer strategiskt och fokuserar på vinster i hälsa och prestation.

På skärmbilden nedan ser vi att Words stavnings- och grammatikkontroll ligger steget före: ”Beakta ordformen Friskvårdsbidrag. I vanlig text kan den kännas ålderdomlig eller främmande.”

Friskvårdsbidrag - Word

Jag kan bara instämma. Att hälsoarbete så ofta kommer att handla om belopp på friskvårdsbidrag eller friskvårdstimmans vara eller inte vara känns inte särskilt 2012.

Nyligen presenterades en undersökning från Handelns utredningsinstitut, HUI, och Friskis & Svettis. Den visar att endast en fjärdedel av stockholmarna tränar mer än en gång i veckan. Femton procent tränar inte alls. Enligt samma undersökning menar 70 procent att de vill träna mer. Och hälften av dem som väljer bort träning för att de prioriterar annat, säger att möjlighet att träna på arbetstid skulle få dem att prioritera om.

I mitt jobb möter jag också dem som tar upp beloppet på friskvårdsbidrag som ett hinder för att inte träna. Och säger att de skulle tränat om det nu inte var så dyrt. Visst, ett gymkort kan vara en rätt stor investering. Men det finns ju andra sätt att träna, en powerwalk är ju exempelvis gratis. En promenad kan vi ju också få till på väg till eller från jobbet, eller kanske under lunchen, det är inget som vi måste ha en friskvårdstimma till.

Så jag tror inte att de är sanningsenliga. Utan att de väljer att se sina undanflykter – exempelvis avsaknad av friskvårdstimma eller icke förekommande friskvårdsbidrag – som godtagbara ursäkter till att inte träna. Men för att övervinna hinder och undanflykter krävs att man ändrar beteende och eget ansvarstagande. Då är vi inne mer på det psykologiska området än på det ekonomiska.

För att förtydliga var jag står: Jag är en stark förespråkare av fysisk aktivitet. Och tycker att det är en av många viktiga aspekter i ett hälsoarbete. Vi behöver träna för att må bra i stort och för att kunna prestera bra på jobbet. Koppling mellan kondition och arbetskapacitet ser jag som självklar. Jag tar också tacksamt emot friskvårdsbidrag och använder det till att bekosta träning på gym. Det är en jättetrevlig bonus och en viktig symbolhandling från arbetsgivare som visar att det är viktigt att prioritera träning. Men det är inte storleken på bidraget i sig som avgör om jag väljer att träna eller inte. Det är det jag själv som gör. Och det gör jag för att jag inser vilka vinster det ger mig, idag och på sikt.

Detta – vinster i hälsa och prestation – är vad jag hoppas att hälsoarbete under 2012 kommer att handla mera om.

Christin Berg
Christin Berg är processledare och utbildare inom strategiskt hälsoarbete och kommunikation, bl a på vår utbildning Strategiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete. Christins fokus ligger på att skapa förutsättningar för friskare och mer effektiv personal. Hennes utgångspunkt är att mår du bra kan du också prestera bra.
Christin Berg
Christin Berg

Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny