Ny sajt förenklar arbetsskadeanmälan – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Ny sajt förenklar arbetsskadeanmälan

Av den 13 december 2011 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Äntligen blir det enklare att anmäla arbetsskador, arbetssjukdomar och tillbud! Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan lanserar idag den gemensamma sajten www.anmalarbetsskada.se.

När jag är ute på företag och utbildar i arbetsmiljö, får jag alltid ägna en bra stund åt att noggrant förklara vad som måste anmälas – och till vem. Det behöver jag inte nu längre.

Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan lanserar idag webbplatsen anmalarbetsskada.se, där arbetsgivare på ett enkelt sätt kan anmäla arbetsskador och tillbud. Sajten har tagits fram gemensamt av de två myndigheterna.

Underlättar för arbetsgivare

– Syftet med vår samverkan är att skapa ett modernt verktyg som underlättar för arbetsgivare att anmäla arbetsskada och tillbud, säger de två generaldirektörerna Dan Eliasson, Försäkringskassan, och Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverket, i en gemensam kommentar.

Arbetsgivare är enligt Arbetsmiljölagen skyldiga att utan dröjsmål anmäla dödsfall som följd av arbetsolycka, allvarlig arbetsolycka som lett till personskada och tillbud som kunnat leda till personskada. Omfattas den skadade av den svenska socialförsäkringen, ska en anmälan också göras till Försäkringskassan, som handlägger ersättning enligt Socialförsäkringsbalken. Tidigare behövde man anmäla händelsen till bägge myndigheterna. Något man alltså slippar nu.

– Det här förenklar inte bara arbetsgivarnas kontakter med våra respektive myndigheter utan minskar också deras administrativa kostnader. Det är ett led i vårt arbete att förenkla för människor och företag, säger Dan Eliasson.

Enkelt och pedagogiskt

Det jag särskilt gillar med sajten, är den enkla och pedagogiska strukturen. Det framgår direkt vad som behöver anmälas under respektive rubrik och förklaring. Man får sedan stegvis guidning genom hela processen.

Jag hoppas också att det nya webbformuläret ska leda till fler anmälningar av psykosocial ohälsa. Det är nämligen få arbetsgivare som idag känner till att sådant som mobbning och utmattningsdepression också måste anmälas till Arbetsmiljöverket.

Uppdatering 2012-03-09

Det nya online-formuläret har fått kritik på en rad punkter av framför allt fackliga organisationer. Bland annat har det inte gått att spara anmälan som en pdf-fil och kunna skriva ut den. Arbetsmiljöverket jobbar på att förbättra formuläret efterhand.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny