Krisens vinnare behåller personalen – HRbloggen.se
Hem » arbetsmarknad, org & ledarskap

Krisens vinnare behåller personalen

Av den 16 december 2011 942 visningar
ORGANISATIONSUTVECKLING. Gör er inte av med medarbetare så fort det blir lågkonjunktur! Företag som behåller så många anställda som möjligt klarar sig bättre genom en ekonomisk kris. Det visar en global undersökning som PA Consulting Group låtit göra tillsammans med The Economist.

Det traditionella sättet att klara sig igenom en lågkonjunktur är att spara sig ur krisen. Därför säger man upp personal för att hålla nere kostnaderna på lägsta möjliga nivå.

En global undersökning av den senaste lågkonjunkturen visar dock att detta tillvägagångssätt leder till misslyckande. Krisens förlorare är de företag som har varit alltför fokuserade på kostnader, varit passiva och reagerat för långsamt.

Enligt undersökningen har de företag som klarade sig bäst i stället sett krisen som en möjlighet att växa och utvecklas. Deras strategi gav 10 % högre avkastning till aktieägarna (TSR, Total Shareholder Return) jämfört med övriga företag.

Vilka lärdomar kan vi då ta med oss in i nästa lågkonjunktur? Vad gjorde de mest framgångsrika företagen?

  • De reagerade snabbare än konkurrenterna.
  • De satte igång försiktiga och måttliga åtstramningar.
  • De förstärkte ledningen.
  • De engagerade medarbetarna.
  • De utnyttjade de möjligheter som uppstod: utökade verksamheten och rekryterade nya medarbetare.
  • De höll affärsstrategin mer flexibel, t.ex. med hjälp av scenarioplanering.

Fotnot: Studien är gjord av PA Consulting Group och The Economist. Den omfattar enkätsvar från 205 företagsledare över hela världen, som sedan har jämförts med företagens TSR under åren 2007 – 2010. Nordiska företag klarade generellt krisen bättre än företag i övriga länder.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny