Det är väl HR som håller reda på medarbetarnas födelsedagar? – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, praktisk HR, strategisk HR

Det är väl HR som håller reda på medarbetarnas födelsedagar?

Av den 13 december 2011 942 visningar
JOBBA MED HR. Alla har inte hängt med i transformationen från personalavdelning till HR-funktion. Vår nya bloggare Siri Wikander benar ut de vanligaste missuppfattningarna om vad man pysslar med på HR. Och ger svar på tal.

hr - födelsedagarDet går nog inte en dag utan att jag möter de mest fantastiska missförstånd om vad HR-avdelningen jobbar med. En del påståenden gör mig arg. Som att HR håller reda på medarbetarnas födelsedagar. Andra påståenden gör mig bedrövad, som att HR bara behövs när det är dags för uppsägningar. För att bena ut de vanligaste missuppfattningarna:

HR håller reda på när medarbetarna fyller år.

– Nej, det är chefens ansvar.

HR kallas bara in när det är dags att säga upp folk.

– Nej, HR är rådgivande i över 30 HR-processer från rekrytering, arbetsmiljö till pension och avslut av anställning.

HR har personalansvar för samtliga medarbetare.

– Nej, det har chefen.

Det är HR:s ansvar att se till att medarbetarna tömmer diskmaskinen.

– Det är chefens ansvar. HR kan tipsa om hur man bygger upp en företagskultur där medarbetare känner stolthet över sin arbetsplats och tar ansvar.

Om en medarbetare luktar svett på jobbet så ber man HR-avdelningen prata med vederbörande. Kanske utfärda en erinran också.

– Nej, det är chefens ansvar. HR kan vara ett bollplank för hur man kan lägga upp ett sådant samtal. (Erinran utfärdas inte för svett och aldrig utan att man försökt prata om saken först).

HR har ingen inverkan på vinsten.

– Studier visar att det finns en stark koppling mellan Nöjda medarbetare och Nöjda kunder. Nöjd medarbetare blir man när man får sin lön, har en bra chef, tydliga arbetsuppgifter, en bra arbetsmiljö, arbetar i blandade grupper med hög förmåga att dela med sig av sina kunskaper, kan kompetensutveckla sig och göra intern karriär.

HR jobbar väl bara med personaladministration?

– HR arbetar både med personaladministration som löner, lönebildning, anställningsavtal, pension men också med strategiska frågor som företagskultur, ledarförsörjning och kompetensutveckling. Först måste en HR-avdelning se till så att alla medarbetare får sin lön därefter säkrar man upp de HR-processer som på bästa sätt stödjer affären.

Det behövs väl inget IT-stöd på HR!

– HR ansvarar för en rad system där HR Systemet och Lönesystemet räknas som de mest affärskritiska. Får medarbetarna ingen lön så blir det fort tomt på arbetsplatsen. Andra system som HR ansvarar för är tidsrapporteringssystem (tex IFS), schemaläggningssystem (t ex Til-tid), rekryteringssystem (t ex Talentlink), resebokningssystem (t ex Arktis), ledarförsörjningssystem (t ex Accelerate), Learning Management system (t ex E-gate), E-learning, arkivsystem för personalakter (t ex recall), rapportsystem för statistikanalys (t ex Faktawebb), databaser för HR-processer och HR-blanketter (t ex Wise Chefsportal).

Siri Wikander
Siri Wikander är Director of People Growth hos en välkänd hotellkedja och har under flera år drivit bloggen Affärsdriven HR. Siri föreläste även under vårt seminarium Affärsdriven HR 2013.
Siri Wikander

@siriwikander

Jag kallas HR-profil. Jag tar det som en komplimang. Länk till mina krönikor i tidningen Chef: https://t.co/rShc1rLcse
Siri Wikander
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

 • Mårten Hellgren skriver:

  Hej Siri! Jag håller med om att det finns missuppfattningar om vad HR egentligen har för uppgifter. Samtidigt arbetar företag mycket olika med HR frågor.

  Jag har arbetat i organisationer där HR har en mycket framträdande roll och där HR chefen sitter i ledningsgruppen och är med och påverkar många av affärsbesluten från ett personalperspektiv.

  Andra företag har HR som en supporterande funktion för enbart vissa arbetsuppgifter och där många klassiska HR uppgifter handhas av verksamhetschefer, med blandat resultat. En del företag jag arbetat med (upp till 150 anställda) saknar helt en utpekad HR ansvarig utan VD eller ekonomichef hanterar det hela ”adhoc” när det behövs!

  Jag arbetar med Talent Management koncept och framhärdar naturligtvis nyttan och värdet med ett starkt fokus på HR frågor i alla företag. Att utveckla personalen så att de inte bara klarar av nuvarande position utan också är redo för nästa kliv i karriären är oerhört viktigt utifrån ett konkurrens perspektiv men det skapar också en stark lojalitet när medarbetare känner att företaget engagerar sig seriöst i personalen.

  Mårten Hellgren

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny