Vad innebär work-life balance?
HÄLSOARBETE. Balans mellan arbetsliv och fritid – work-life balance – blir ett allt viktigare karriärmål. Men vad innebär detta begrepp lite mera konkret?
Work-life balance handlar om att skapa förutsättningar för goda prestationer och hållbarhet i arbetslivet. Det är inte synonymt med att sträva efter att arbeta mindre utan handlar mer om att ha tillgång till de resurser som krävs för att kunna utföra sitt arbete. Och att ha energi kvar efter jobbet till det men vill göra på sin privata tid. Att hitta en balans där. Det är såklart väldigt individuellt hur vi vill skapa en god balans. Vi har alla olika krav och förväntningar på oss, egna och andras, och olika mål som vi vill uppnå. På jobbet och privat.
I Universums undersökning FöretagsBarometern svarar hälften av studenterna att ”balans i livet” är ett av deras viktigaste karriärmål. Det är ju inte något som bara utmärker studenter utan det är väl något som de flesta av oss vill uppnå. Och de flesta ser gärna att arbetsplatsen, där man spenderar stor del av vaken tid, arbetar för att främja detta.
Hälsa som resurs
Hälsa är en grundläggande resurs för work-life balance. En resurs som kan sina vid långvarig obalans och då leda till ohälsa och sjukskrivning. Obalans kan uppstå vid hög nivå av stress under längre perioder, återkommande konflikter eller då man saknar den fysiska kapacitet som jobbet kräver.
Men nu till andra sidan av myntet, den roliga sidan: Hälsa är en resurs som vi genom ett strategiskt arbete med hälsa och arbetsmiljö kan utveckla och förbättra hos våra medarbetare. Vi kan då möjliggöra för riktigt goda prestationer av medarbetare som mår riktigt bra. Som sen också har kraft och energi till det de vill göra av sin fritid. En god work-life balance.
Skapa förutsättningar
Work-life balance, och att skapa förutsättningar för detta, är alltså både individuellt och beroende av organisationens förutsättningar. För mig är möjligheten att till stor del välja arbetstider extremt viktigt för att jag ska få till den balansen jag värderar. Jag kan exempelvis träna på lunchen när jag vill det eftersom jag tycker att det ger mig energi. Det kanske innebär att jag behöver jobba en stund på kvällen men det funkar för mig och det är då mitt val, och ett medvetet val för att jag ska må bra. Detta, att välja arbetstider och upplägg, funkar givetvis inte i alla organisationer. Och det finns de som föredrar fasta tider, att kunna stämpla ut både fysiskt och mentalt. Work-life balance handlar idag ofta om stress, att minska negativ effekt av sådan. Då är kunskap och hanteringsstrategier viktiga.
Så första steget i arbetet med work-life balance, eller om du hellre vill kalla det ert hälsofrämjande arbete, är en kartläggning av nuläget hos era medarbetare i kombination med er organisations unika förutsättningar. Ni behöver veta hur er vågskål ser ut. Och därefter kan ni fastställa hur ni ska börja balansera.
Kontakta oss om ni har behov av konsultstöd eller utbildning inom detta område.

Christin Berg


Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)
- Utveckling som statiskt tillstånd - 30 september 2013
- Hälsohetsade medarbetare? - 10 september 2012
- Varför hoppas när man kan arbeta strategiskt? - 23 augusti 2012
- Ett hälsoarbete värdigt år 2012 - 4 januari 2012
- Vad innebär work-life balance? - 9 november 2011
Tags: arbetsliv, hälsa, hälsoarbete, trender