Pausa för att kunna köra
HÄLSOARBETE. Ingen elitidrottsutövare skulle springa lopp, på lopp, på lopp eller spela match efter match efter match utan att vila upp sig däremellan. Och få skulle låta sin bil gå för fullt, plattan i mattan, utan att pausa för att fylla på med drivmedel och service av olika slag.
Ni förstår säkert vart jag vill komma: Rätt så många vill köra på för fullt på jobbet. Det är ju såklart väldigt positivt. För visst är det fantastiskt kul och stimulerande att prestera på hög nivå. Men för att klara det i ett längre perspektiv behöver vi tänka på att hushålla lite med våra resurser så att de inte sinar eller helt tar slut.
Likt elitidrottaren eller bilen behöver vi stanna upp ibland för att sedan kunna köra på. Vi behöver prioritera pauser och återhämtning för att kunna prestera bra. För väljer du bort återhämtning så väljer du också exempelvis bort minnesbearbetning, du sätter mag/tarmfunktioner på sparlåga och du får en förhöjd nivå av adrenalin och andra stresshormoner i din kropp. Att gå runt med dessa hormoner i kroppen kan leda till sömnproblem och spänningar i muskler som ofta resulterar i huvudvärk.
Sömnproblem bakom en av tre arbetsplatsolyckor
Listan över negativa följder av att skippa återhämtning skulle kunna göras mycket längre, jag skulle kunna skriva en lång text om utmattningssyndrom och sjukskrivning, men här pausar jag. Och sammanfattar och förenklar: du blir lite osmart och får ont här och där. Rätt svårt att prestera bra i ett längre perspektiv då, eller hur?
Vi behöver alltså pausa då och då och vi behöver sömn får att vår kropp och vår hjärna ska återhämtas. Sömnproblematik är för övrigt ett av våra större ohälsoproblem. Var tredje svensk har problem med sömnen idag. Enligt nyligen visat program på SVT, Dödstrött, har en av tre arbetsplatsolyckor koppling till sömnproblematik. Det är ett ohälsoproblem som påverkar våra arbetsplatser stort i form av nämnda olyckor och i form av hur vi orkar prestera.
Rusta medarbetarna
Så vad kan vi då göra för att våra medarbetare ska prioritera återhämtning? Det handlar givetvis om planering, arbetsbelastning och många andra aspekter av arbetet men om vi här fokuserar på viljan till att prioritera. En bil har ju ofta knappar som blinkar och säger till när det är dags att stanna eller fylla på med något. Det hade varit fantastiskt om våra medarbetare hade haft sådana knappar, men så är ju inte fallet. Då handlar det i stället om att rusta/utbilda medarbetarna så att de känner av signaler på stress och också veta hur de ska hantera dem. Eller ännu hellre, lära dem ett mer främjande tankesätt så att det inte är först när det har gått för långt, när knappen skulle blinkat, som de stannar upp.
Första steget tror jag handlar om att ändra inställning och att inte se återhämtning som ett hinder mot, utan ett medel för, goda prestationer.

Christin Berg


Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)
- Utveckling som statiskt tillstånd - 30 september 2013
- Hälsohetsade medarbetare? - 10 september 2012
- Varför hoppas när man kan arbeta strategiskt? - 23 augusti 2012
- Ett hälsoarbete värdigt år 2012 - 4 januari 2012
- Vad innebär work-life balance? - 9 november 2011
Tags: chefens ansvar, hälsa, hälsoarbete, sjukskrivning