Manual för föräldravänligt arbetsliv – HRbloggen.se
Hem » praktisk HR

Manual för föräldravänligt arbetsliv

Av den 20 oktober 2011 942 visningar
PRAKTISK HR/JÄMSTÄLLDHET. En attraktiv arbetsgivare är positivt inställd till föräldraskap. I ”Föräldramanualen” ges konkreta tips på hur HR och chefer ska hantera nyheten om att en medarbetare väntar barn, önskemål om föräldraledighet och återgången till arbetslivet.

Det är TCO som tillsammans med projektet ”Klart jag ska vara hemma!” har tagit fram skriften Föräldramanualen. Syftet är att bidra till ett mer föräldravänligt arbetsliv.

Hur en chef reagerar när en anställd berättar att han eller hon ska få barn, kommer att påverka hur trygga andra medarbetare kommer att känna sig med att göra samma sak. Därför är det bra att ha en beredskap för hur företaget/organisationen agerar både i befintliga och blivande föräldrars situation, menar författarna.

– Föräldramanualen riktar sig främst till chefer och HR-ansvariga, men också till föräldralediga, säger TCOs ordförande Eva Nordmark. Det handlar om allt från hur man som chef bemöter nyheten om att någon väntar barn till önskan om föräldraledighet och återgången till arbetslivet.

I manualen ges inga pekpinnar men väl tips. Bland andra följande:

  • Berätta för alla nyanställda om företagets inställning till föräldraskapet.
  • Uppmuntra gärna anställda att ta ut föräldradagar och att du gärna vill planera tiden runt föräldraledigheten tillsammans med honom/henne.
  • Förklara att du uppskattar att få information om blivande föräldraledighet så fort som möjligt så att det blir enklare att planera.
  • Informera också om hur ni underlättar för de anställda när de är hemma för vård av sjukt barn och att du förstår att förskolan är lika med snoriga näsor och vabbande.
  • Boka in ett möte med den anställde ett par månader innan han/hon planerat att komma tillbaka och planera också för överlämningsperiod där vikarien (om ni har en sådan) går parallellt, kanske också på deltid.

Föräldramanualen kan laddas ned här »

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny