Luta dig emot medarbetarna! – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Luta dig emot medarbetarna!

Av den 7 september 2011 942 visningar
ORGANISATIONSFÖRÄNDRING. När förändringens vindar viner, vart ska man som ledare då vända sig för lösningar på problemen? Till sina medarbetare, förstås. Det menar verksamhetschef Affi Kölevik, vår nya bloggare.

Human ResourcesFörändring förändring förändring. Hela tiden förändring. Effektiviseringar, förbättringar, nytänkande. Våga utmana det gamla, göra på nytt sätt, experimentera, misslyckas och återigen testa nytt. Omvärldsanalyser, medlemsundersökningar, utvärderingar och utveckling…

Så ser det ut idag. Vill man vara med gäller det att acceptera att förändringar alltid är rätt. Vill man att den organisation man finns i ska vara framgångsrik, gäller det att bejaka förändringen, välkomna den, se möjligheterna, ta vara på idéerna. Öppna alla sina sinnen på vid gavel när någon säger ”förändring”. Det finns inte längre något normalläge. Det finns inget att ”vila i”. Aldrig får man tänka, ”så här gjorde vi förra gången, så kan vi göra igen”. Förändring hela tiden. Det är bara att älska det.

Och i teorin låter det kanske lätt. Hur är det i verkligheten då? Som ledare finns man där mitt i alla förändringsvindar, och ska skapa en arbetsmiljö där alla medarbetarna ska trivas. En miljö där medarbetarna känner arbetsglädje, uppskattning, trygghet. Allt utifrån var och ens behov.

Samtidigt ska man se alla nödvändiga förändringar och initiera förnyelse. Att vara chef och ledare och skapa detta är en utmaning! En utmaning jag gillar. Men, det gäller att ta frågan på allvar. Och ibland kan det kännas övermäktigt. Hur ska jag hinna se alla möjligheter och nödvändiga förändringar?

Det finns en lösning – som faktiskt egentligen bara kräver tid och stora öron. För var finns framtidens lösningar och idéer? Var finns de bästa lösningarna för effektivare och bättre verksamhet? Jo, vi behöver inte gå längre än till våra egna medarbetare! Min erfarenhet visar att i 80-90 % av fallen finns de bästa idéerna bland dem som jobbar i verksamheten. Om man som ledare bara tar sig tid att lyssna, så finns lösningarna och idéerna där!

Man måste också lägga tid på att skapa en bra arbetsmiljö. Där det finns trygghet, där välkomnas förändringar. Och där var och en blir sedd utifrån sina förutsättningar, där blommar också medarbetarna upp och levererar idéer som får mig att häpna!

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny