Att alltid säga JA – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Att alltid säga JA

Av den 26 september 2011 942 visningar
LEDARSKAP. Mycket handlar idag om att våga säga NEJ. Men verksamhetschef Affi Kölevik väljer i stället att alltid säga JA till sina medarbetares idéer. Ett förhållningssätt som lett till ökad kreativitet.

Kreativitet

Trenden på föreläsningar och utbildningar har den senaste tioårsperioden handlat mycket om att våga säga NEJ. Att man ska vara rädd om sin tid, och styra sin egen almanacka. Man ska inte spontant säga JA direkt, utan alltid tänka efter. Se om man verkligen har utrymme för det som efterfrågas att man ska göra. Och ta ansvar och säga NEJ. För att man inte ska boka upp sig på för mycket och för att man ska ha tid till det som verkligen är viktigt. Ni känner igen det – eller hur?

När det gäller att jobba med personal har jag dock en helt annan ingång. Jag vill att människor som jobbar hos mig ska våga. Jag vill att de ska växa som människor. Att de ska tro på sina idéer och att de ska våga framföra dem. Jag vill att de ska vara starka att driva igenom det som de tror på. Och, då är det faktiskt riktigt förödande att säga NEJ.

Jag har varit chef sedan 2005, och i kortare perioder före det också. I början gjorde jag väl som de flesta när en medarbetare kom med en idé. Trodde jag på idén så bad jag dem utveckla det hela. Trodde jag inte på det så drog jag fram det som jag såg som nackdelar och om de inte stod på sig så blev det inte något av. För ca 3 år sedan bestämde jag mig för ett helt annat förhållningssätt: JAG SKA ALLTID SÄGA JA. När en medarbetare kommer till mig med ett förslag eller en idé, så säger jag ”ja”. Även om jag spontant absolut inte tror på det.

Och vet ni – det är ju inte så konstigt egentligen – men vår verksamhet har växt. Vår verksamhet är mer kreativ än tidigare. Vi hittar nya lösningar. Det kontor som jag är chef över når resultat som är långt bättre än förväntat. Detta beror så klart på många olika faktorer. Att jag har duktig personal, att vi har haft tur med rekryteringar och att vi inte drabbats av större tråkigheter. Men, jag är övertygad om att det också beror på att jag säger JA, så att jag inte dödar idéer bara för att inte jag själv tror på dem. Det låter kanske lätt i teorin. Men det har faktiskt krävt en hel del av mig. Och resultat har det givit!

Nu säger jag givetvis inte bara JA kör! Utan jag ber mina medarbetare utveckla idén, fundera på risker, kanske göra en SWOT-analys. På detta sätt kommer de själva fram till att vissa idéer inte bär. Men ofta blir resultatet strålande. En av de mest lyckade aktiviteterna som vi gjort i den region jag ansvarar för, ett projekt för akademiker i Växjötrakten, bygger på en idé som jag inte trodde på. Men jag sa JA. Som ansvarig vet man ju inte alltid bäst. Det är ju bara att erkänna.

Detta förhållningssätt har fått mina medarbetare att växa, att våga, och att utveckla sina tankar och idéer. Kanske kan det vara ett förhållningssätt för dig också?

Om bloggaren: Affi Kölevik är verksamhetschef för fackförbundet Visions center i Linköping, www.vision.se

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

  • Realize AB skriver:

    Vi ser en stor potential i att säga JA men vi säger samtidigt JA och! Det vi tänker är att säga JA är grundprincipen i allt kreativt och innovativt tänkande. Men för att de ska kunna genomföras behövs något som provocerar och eller bryter mot den gängse uppfattningen då det är de som skapar (konkurrens)fördelar. Frågan är hur man bemöter dessa idéer, hur man ska förädla idén och bygga vidare på den. Vi tog detta ett steg längre och skrev några rader:
    http://nyasvar.nu/2011/10/sag-ja/

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny