Alla sitter i duktighetsfällan – HRbloggen.se
Hem » hälsoarbete, jämställdhet, org & ledarskap

Alla sitter i duktighetsfällan

Av den 11 september 2011 942 visningar
HÄLSA. Både kvinnor och män mår dåligt av samtidens krav på individen. Medan kvinnor blir sjukskrivna för utbrändhet, drabbas män oftare av missbruk eller tar livet av sig. Att skylla prestationsberoende på brist på jämställdhet blir därför fel. Inte minst eftersom Sverige är världens mest jämställda land.

Ämnet prestationsberoende är rasande spännande och jag kan inte låta bli att komplettera föregående inlägg med ytterligare tankar.

Jämställdhet är på många plan en oerhört viktigt fråga, där det återstår mycket att göra. Inte minst i arbetslivet. Men risken finns att man urholkar jämställdhetsfrågan om man antar ett feministiskt perspektiv på allting. Om man gör kvinnor till offer – även i frågor där könet inte är orsaken till det grundläggande problemet.

Prestationsberoende (PBS) – så som det definieras av bl a forskaren Victoria Blom i SvD:s artikelserie – kan inte sägas vara en jämställdhetsfråga. Detta av den enkla anledning att både män och kvinnor från tidig ålder anammar beteendet att värdera sig själva utifrån sina prestationer.

Dessutom faller det på sin egen orimlighet: Sverige är nämligen världens mest jämställda land. Ändå toppar vi ligan över dem som mår sämst redan i skolåldern (samtidigt som vi även är friskast!).

Alla sitter i duktighetsfällan

Förutom de tidiga inlärningsmekanismer, som jag berättade närmare om i förra inlägget, är vårt prestationsinriktade samhälle den stora boven i dramat.

På sajten duktighet.se kan man läsa det träffsäkra kapitlet ”Vi sitter alla i en duktighetsfälla” ur boken Duktighetsfällan: en överlevnadsbok för prestationsprinsessor, av Joanna Rose och docent Aleksander Perski, chef för Stressmottagningen.

Samhällsförändringarna har under de senaste tjugo åren lett till en alltmer individualiserad tillvaro. Enligt författarna drabbas både kvinnor och män av samtidens krav på individen, alla dessa ”S”: att vara smart, social, snygg, smal, stark och självständig. Och helst även flexibel och anpassningsbar.

Lars Dencik, svensk professor i socialpsykologi vid universitetet i Roskilde i Danmark, kallar denna press för duktighetsfälla:

”Att ständigt utsättas för kraven från omvärlden tvingar oss att hela tiden välja optimalt, göra vårt bästa, vara på hugget jämt och inte blotta våra dåliga eller svaga sidor.”

Andra symptom på samma problem

Men Lars Dencik vägrar att se kvinnor som offer för denna samhällsutveckling:

”I själva verket, är det snarare så att kvinnor som grupp betraktade är den nya tidsandans stora vinnare: de kan nu uppnå en personlig, ekonomisk och sexuell frihet, har möjligheter till utbildning, inflytande, självständighet och ’självförverkligande’ som ingen kvinnogeneration före dem ens varit i närheten av. Samtidigt har massor av män förlorat privilegier, status och prestige. Kvinnor står för två av tre akademiska examina som avläggs vid svenska universitet idag. Och faktum är att det huvudsakligen är män som droppar ut ur samhället på olika sätt, skillnaderna ökar dessutom med stigande ålder.”

Däremot tar prestationsberoendet sig uttryck på olika sätt hos kvinnor och män, enligt professor Lars Dencik:

”Man kan tolka sjukdomsstatistiken som att många fler kvinnor än män ger upp duktighetskraven, eftersom det faktiskt är många fler kvinnor som blir utmattade eller lider av psykiska åkommor. Å andra sidan lyckas dubbelt så många män som kvinnor ta sitt liv i Sverige. Och många fler pojkar än flickor hoppar av skolan och slutför inte sina studier. En del killar släpper greppet helt och blir kriminella, drogberoende eller alkoholiserade. Det ser jag som ett tecken på samma problem i grunden. Männen lider inte direkt av stress, utmattning eller depression, men de uppvisar andra symtom på att de också blir uppgivna och inte orkar leva upp till de höga kraven och förväntningarna som de ställs inför.”

Naturligtvis hamnar man dock lätt i en diskussion om ”hönan eller ägget”. Att kvinnor med höga krav på sig själva ofta bränner ut sig, handlar förstås också om sådant som dubbelarbete under småbarnsåren och att arbetsgivare utnyttjar deras oförmåga att sätta gränser. Lämna gärna din åsikt i frågan i en kommentar!

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny