Pengar gör oss själviska – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Pengar gör oss själviska

Av den 30 augusti 2011 942 visningar
MOTIVATION. Vad motiverar dig? Vad får dig att gå till jobbet och göra ett bra jobb varje dag? Är det lönen? Studier visar på att så inte är fallet, skriver denna veckas gästbloggare Christina Söderberg.

Morot - motivationHRbloggen.se har i tidigare inlägg skrivit om vad som egentligen motiverar oss. Även om män motiveras mer av pengar än kvinnor visar forskningen på att både män och kvinnor motiveras mer av andra inre drivkrafter såsom att växa och lära, mening och att få styra sin egen tid.

Trots detta fortsätter vi att belöna duktiga anställda med huvudsakligen monetära medel såsom lön och bonus när forskning dessutom visar på att pengar gör oss själviska.

I en kurs i socialpsykologi på Swinburne University fick vi instruktioner att individuellt svara på diverse frågor på ett papper. Första frågan var att gissa hur många mynt som låg i en glasburk. Sista frågan handlade om huruvida vi ville göra nästa uppgift själva eller i grupp. Hälften av oss satt i klassrum som hade mynt i burken och hälften hade knappar.

Det intressanta var hur vi svarade på sista frågan. Ville vi göra sista uppgiften tillsammans med andra eller självständigt? Till min förvåning så visade det sig att vi som hade haft mynt i burken (dvs närvaro av pengar) ville till betydligt större grad arbeta självständigt än vad de som hade haft knappar i burken ville. Så vad säger detta? Jo, vi blir mer själviska när det finns pengar närvarande. Det behöver alltså inte ens vara så att vi kan vinna/tjäna pengar – bara synen av pengar gör detta med oss.

Kathleen Vohs och kollegor har gjort sju separata experiment som handlar om hur människors beteende förändras när de sublimt påverkas att tänka på pengar. Alla studier visar på att de som omedvetet uppmanas att tänka på pengar agerar mindre hjälpsamt och mer självständigt. Experimenten går att läsa om i The Psychological Consequences of Money.

Ett av Vohs experiment, liknande det som jag deltog i på Swinburne University, visade att personer som omedvetet blivit påverkade av pengar var tre gånger mer benägna att välja att arbeta ensamma än de som inte blev påminda om pengar (48 % mot 28 %).

I ett annat experiment av Vohs fick deltagarna avkoda fraser, där det för några handlade om pengar och för andra inte. På vägen ut ur labbet fick deltagarna veta att universitetet samlade in pengar till en fond och att det fanns en låda utanför för dem att donera i, om de så ville. Resultaten visade att de som omedvetet hade tänkt på pengar donerade mindre. De sex andra studierna visade hur människor betedde sig efter att de hade blivit påminda om pengar. De blev mindre benägna att erbjuda hjälp till andra, mer benägna att utföra uppgifter själva och mer benägna att vänta längre innan de bad andra om hjälp.

Vi gör alltså ett bättre jobb om vi blir belönade av andra saker än pengar. Vi blir också mer själviska och mindre benägna att samarbeta när pengar är närvarande. Tänk vilken ökad produktivitet och trivsel en chef kan åstadkomma genom att ta reda på vad som motiverar personalen! I stället förutsätter många att den gamla klyschan morot (pengar) och piskan kan översättas direkt från åsnan till oss människor.

Christina Söderberg

Christina Söderberg

SparekonomCompricer
Dotter, mamma, fru, kompis, syster, brommabo, bloggare, aktiesparare, hälsofreak, powerwalkare, chokladälskare, före detta Australienbo, marknadsförare, psykologiutbildad och självutnämnd kräftdrottning. Jag älskar att resa och har jobbat och studerat i USA, Spanien och Australien. Har en master i Business Administration från Stockholms Universitet och en Graduate Diploma i Psykologi från Swinburne University.
Christina Söderberg

Senaste inlägg av Christina Söderberg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny